Hlavní obsah

Roušky tu lidé nenosí a lyžuje se dál, říká Čech žijící ve Švédsku

Foto: Profimedia.cz

Stan, kde se testuje na koronavirus u švédské nemocnice Älvsborg.

Reklama

Zatímco většina evropských zemí uzavírá hranice, jeden ze skandinávských států vyčnívá. Švédsko, které hlásí 1763 potvrzených případů nákazy koronavirem a 20 úmrtí, je pro cizince stále otevřené. V zemi fungují některé školy, lidé se jezdí bavit na lyže a po práci navštěvují bary či restaurace. Situaci ve Švédském království, kde kvůli mírným opatřením narůstá kritika vlády, popsal pro Seznam Zprávy třiatřicetiletý Štěpán K., který tam už dva roky žije.

Článek

Počet nakažených dramaticky narůstá především v hlavním švédském městě Stockholmu. Štěpán bydlí v trendy čtvrti Södermalm, populární hlavně u mladých lidí. V obchodech je dostatek jídla i nakupujících, chybí jen dezinfekce. V bistrech a kavárnách, rozesetých po celé městské části, podle něj lidé stále vysedávají. Je jich jen o něco méně než obvykle. Stejné je to na ulicích.

Roušky nikdo nenosí

Na rozdíl od Česka ale švédským chodcům chybí roušky. „Až na pár výjimek je tady nikdo nenosí. Předpokládám, že v nemocnicích snad ano, ale na ulici ne. Nikdo na to neapeluje,“ vysvětluje Štěpán.

„Oficiální doporučení Folkhälsomyndighetenu, tedy Švédské agentury pro veřejné zdraví, je dodržovat hygienu, mýt si ruce a využívat možnosti práce z domova. Místní vláda argumentuje tím, že se řídí právě radami odborníků z této agentury. Všechna opatření, která vláda přijala, byla na jejich doporučení. Některým jejich umírněnost vadí. Najdou se i tací, kteří epidemiologům věří, že dělají vše, co je potřeba. Je jich poměrně dost.

Testy jsou jen pro starší a rizikové pacienty

„Vláda se zatím nevyjádřila k tomu, že člověk může být nakažlivý, i když nemá žádné příznaky. Přitom zrušili plošné testování. Četl jsem, že se zatím provedlo málo testů. Švédská agentura pro veřejné zdraví čísla pravidelně aktualizuje. V počtu nově provedených testů je vidět jasný pokles. Ten přišel poté, co oznámili, že testovat budou jen rizikové pacienty, tedy staré a nemocné, nebo ty, co už jsou v nemocnicích. Mladého pacienta bez rizika neotestují. Takové je oficiální stanovisko. Lidé, co mají příznaky, by měli zůstat doma a vyležet to. Ve Švédsku je zřízena krizová linka, ale co jsem zaznamenal z okolí, tak je stejně problém se na ni dovolat. Zrušením plošného testování by se mělo snížit riziko přetížení místních zdravotnických středisek.“

Případné problémy, kterým by zdravotnictví mohlo čelit, potvrzuje i agentura DPA. Podle ní je v celé zemi k dispozici jen 523 lůžek na jednotkách intenzivní péče.

Vláda nařízení nevydává, firmy to řeší po svém

Problémy už Štěpán zaznamenal i mezi známými. Asi tři z nich vykazují příznaky nákazy koronavirem. „Zvýšená teplota, bolest hlavy a bolest v krku. V nemocnici nebo u doktora s tím nebyli. Berou paracetamol a zůstávají doma.“

Štěpán už jistá opatření dodržuje asi týden a půl. Pracuje z domova, s nikým se nestýká. Rozhodl se tak sám. IT firma, ve které pracuje, pak před dvěma týdny vyhlásila home office plošně. „Hodně firem reaguje samo od sebe dřív, než vydá doporučení vláda. Firmy také zavádí ochranná opatření a šetří. U nás nechtějí propouštět zaměstnance, tak ruší odměny a investice, které nejsou potřebné.“

Lyžovat se bude dál

„Švédská vláda je s nařízeními opatrná především kvůli ekonomice. Záchranný balíček už v parlamentu schválili. Zatím se bude omezovat veřejná doprava, v sobotu se uzavřely univerzity a některé lyžařské resorty zrušily populární Après-ski. Samotné areály ale zůstávají otevřené, přestože se blíží Velikonoce. Statisíce Švédů vyráží o svátcích lyžovat, hlavně obyvatelé nejvíce zasaženého Stockholmu. V největších resortech jako je Sälen nebo Åre bývá až 25 tisíc lidí. Folkhälsomyndigheten lidem doporučuje, aby na hory nejezdili. Ale je to jen doporučení, ne zákaz. Hodně Švédů si přitom nákazu přivezlo z lyžovačky z italských a rakouských Alp.“

„Přístup švédské vlády mě trochu znepokojuje, hlavně proto, že vidím, v jaké situaci jsou další země. Opatření zavádějí pomaleji, než by mohli. Když vezmeme v potaz, k čemu došlo v Itálii, a vidíme, jak se situace zhoršuje ve Španělsku. Nejvíc se bojím přetížení zdravotnického systému a také toho, aby nebylo příliš pozdě, až razantní opatření konečně zavedou,“ uzavírá Štěpán.

Reklama

Doporučované