Hlavní obsah

Rozdělené rodiny imigrantů musí být do 30 dnů spolu, nařídil to soud v Kalifornii

Rodiny rozdělené migrací musí být do 30 dnů spolu.Video: Reuters

 

Reklama

Rozdělené rodiny imigrantů v USA mají být do 30 dnů spolu. Musí jim to na základě rozhodnutí kalifornského soudu umožnit pohraniční úřady.

Článek

Pohraniční úřady v USA musí do 30 dnů umožnit sloučení rodin, které byly kvůli migraci rozděleny. V případě, že je v takové rodině dítě mladší pěti let, sloučení je nutné umožnit do 14 dnů. V úterý o tom rozhodl soud v Kalifornii. Stanovil tak jednoznačné termíny v procesu, který zatím jen vágně řešil, kdy by děti zadržených migrantů mohly své rodiče znovu spatřit.

Soudce Dana Sabraw vydal rozhodnutí týkající se rozdělení rodin v budoucnu pro případy, že je rodič považován za nezpůsobilého, nebo nechce s dítětem být. Rozhodnutí s celostátní účinností také nařizuje, aby vládní úřady zprostředkovaly telefonní kontakt mezi rodiči a jejich dětmi do deseti dnů.

V posledních týdnech bylo v USA od rodičů odděleno a umístěno do ústavů přes 2000 dětí z rodin, které nelegálně překročily hranice Spojených států. Kvůli rozdělování rodin Trumpova administrativa čelila tvrdé domácí i zahraniční kritice, což prezidenta přinutilo podepsat dekret, kterým praxi odebírání dětí zastavil a prohlásil, že rodiče a děti budou zadržováni společně.

Soudní řízení v San Diegu se týkalo dvou dětí odebraných jejich matkám, sedmileté dívky z Konga a 14letého dítěte z Brazílie.

Trumpovu administrativu v úterý žalovalo 17 států za to, že jsou nuceny hradit náklady na péči o děti, vzdělání a sociální služby.

Reklama

Doporučované