Hlavní obsah

Rozhledna se zázemím u Nového Hrádku bude hotova do konce října

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Výstavba rozhledny se zázemím na vrchu Šibeník u Nového Hrádku na Náchodsku za 13,6 milionu korun bez DPH by měla trvat do 30. října, pak přijde na řadu kolaudace.

Článek

Kdy bude otevřena pro veřejnost, se zatím neví, řekl ČTK starosta obce Zdeněk Drašnar. Vybudování rozhledny z tubusu bývalé větrné elektrárny spadá do projektu Česko-polská hřebenovka - východní část. Většinu nákladů pokryje evropská dotace.

„Výstavba je v plném proudu. Tubus byl v létě demontován, položen na zem, došlo k povrchové úpravě a navařují se úchyty pro schodiště. Pracuje se také na infocentru, ze kterého bude jeden ze vstupů na rozhlednu. První díl tubusu už stojí, je už na něm schodiště,“ řekl ČTK Drašnar.

Rozhledna na kopci v nadmořské výšce kolem 600 metrů vzniká z tubusu větrníku, který tam stál od 90. let. Vyhlídková plošina vytvořená z kovových roštů bude 32 metrů nad zemí, točité schodiště bude kolem tubusu. Součástí projektu je také menší parkoviště u rozhledny pro asi desítku aut a turistické infocentrum, které vzniká přestavbou bývalé trafostanice v sousedství větrníku.

„Termín otevření rozhledny pro veřejnost ještě nemáme. Těžko v tuto chvíli předpovídat vývoj opatření kvůli koronaviru. Byli bychom rádi, aby slavnostní otevření proběhlo do konce letošního roku,“ řekl ČTK Drašnar.

Rozhledna bude na páteřní turistické červeně značené trase, tzv. Jiráskově cestě, která vede z Náchodska do Orlických hor. Turisté z rozhledny dohlédnou na hřeben Orlických hor, na Krkonoše, ale i na Kunětickou horu u Pardubic. Dosud jim v tom částečně bránily stromy.

Rozhledna se zázemím nad Novým Hrádkem je poslední ze čtyř plánovaných na hřebenové trase v česko-polském pohraničí na území Královéhradeckého kraje. Další tři rozhledny s podporou evropských peněz vznikly na Velké Deštné v Orlických horách, u Olešnice v Orlických horách a ve Vysoké Srbské.

Reklama

Doporučované