Hlavní obsah

Rozhovor se ženou, která usvědčila Ratha. Udělala bych to znovu, říká

 

Reklama

Korunní svědkyně v kauze Rath Ivana Salačová v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy po čase promluvila o tom, jak se chystá na odvolací soud, který bude na konci října.

Článek

Ivana Salačová nerada vystupuje na veřejnosti a už vůbec málokdy poskytuje rozhovory.

Do všeobecného povědomí vstoupila jako majitelka společnosti Fisa a hned po Davidu Rathovi a manželech Kottových jako jedna z hlavních postav velkého korupčního případu zmanipulovaných zakázek ve středních Čechách.

Veřejnost si ji pamatuje i proto, že se jako jediná z jedenácti obviněných rozhodla spolupracovat s policií. S vyhlídkou na nižší trest a na propuštění z vazby přijala statut spolupracující obviněné a policisté díky jejímu svědectví získali v rozsáhlém případu řadu cenných informací.

Tři týdny před odvolacím procesem s Rathem a spol. poskytla Seznamu rozhovor. Řekla v něm, proč a kdy se rozhodla detektivům celou kauzu rozkrýt.

Rodina mě podpořila

Ivana Salačová.

,,Myslím, že jsem byla takhle rozhodnutá od začátku, co jsem se ocitla ve vyšetřovací vazbě. Že prostě policii povím to, co jsem povědět chtěla," říká Salačová s tím, že kvůli případu s její bývalou stavební firmou Fisa, dnes Jipe, přestala spolupracovat spousta firem.

Říká, že rozhodnutí spolupracovat s policií zvažovala s celou rodinou. „A dnes bych do toho šla znovu," uvedla.

Rodinu během rozhovoru zmiňuje často. V Jipe, kde je jednatelem její syn, je dnes Ivana Salačová jediným zaměstnancem. Vypráví také, že její velkou životní náplní je dvouletá vnučka. „Dost často ji hlídám," říká.

Spíš už je nechci vidět

Exposlanec David Rath u soudu.

Za účast v Rathově kauze dostala Ivana Salačová tříletou podmínku a pokutu jeden milion korun - soud ji uznal vinnou za korupci při zadávání zakázek na rekonstrukci buštěhradského zámku a gymnázia v Hostivicích.

I ona se proti verdiktu odvolala, proti pokutě námitky nemá, chtěla by však dosáhnout nižší trestní sazby.

Dnes neví, zda na konci října k odvolacímu soudu přijde. Setkání s Rathem je pro ni nepříjemné.

,,Myslím, že je to pro všechny nepříjemné - nejen pro mě, ale také pro manžele Kottovy i pro pana doktora Ratha. Já jsem je neviděla a neslyšela od té doby, co jsem se ocitla ve vyšetřovací vazbě," popisuje Salačová.

Manželé Kottovi se minulý rok odvolali stejně jako Rath nebo Salačová.

O případu Rath

Odvolací řízení v korupční kauze kolem bývalého hejtmana Davida Ratha začne u pražského Vrchního soudu 31. října. Jednání se uskuteční ve velké porotní síni, která je největší soudní síní v zemi.

Rath byl před rokem nepravomocně odsouzen za korupci k 8,5 letům vězení, státu má navíc propadnout 20 milionů korun z lékařova majetku.

Odvolání bude řešit senát soudce Pavla Zelenky. Kromě Ratha, Kottových a Salačové v kauze figurují ještě představitelé stavebních firem, firem dodávajících zdravotnické technologie a dalších společností.

Reklama

Související témata:

Doporučované