Hlavní obsah

Rozloučení s Fidelem Castrem. Stovky tisíc Kubánců čekají ve frontách, někteří povinně

Stovky tisíc Kubánců čekají ve frontách do památníku, někteří povinně.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Až pět hodin čekají Kubánci ve frontě do památníku. Ačkoliv je Castrův popel uložen jinde, Kubánci jsou na místo vysíláni i v pracovní době.

Článek

Na Kubě byly zřízeny stovky pietních míst

Několik hodin čekají stovky tisíc Kubánů ve frontách, aby se mohli rozloučit na havanském náměstí Revoluce s bývalým prezidentem Fidelem Castrem. Připojili se k nim také prezidenti Venezuely Nicolás Maduro a Bolívie Evo Morales.

Lidé mohou psát vzkazy do kondolenčních knih a také podepisovat přísahu věrnosti kubánskému socialismu. Na celém ostrově jsou k tomu zřízeny stovky oficiálních pietních míst.

Někteří se přišli s Castrem rozloučit povinně

Urna s Castrovým popelem, která měla být vystavena v památníku národního hrdiny Josého Martího, je podle kubánských státních médií uložena na ministerstvu obrany. Přesto na vstup do památníku čekají lidé až pět hodin ve frontách, které se vinou i mimo náměstí.

Někteří jsou zabaleni do státní vlajky a přicházejí z vlastní iniciativy, tisíce lidí posílá také vláda v rámci jejich pracovní doby. Přibližně 80 procent lidí jsou totiž státní zaměstnanci. Povinně se účastní také školáci, uvedla agentura AP.

Na pohřeb dorazí zástupci Ruska, USA bude chybět

Uvnitř památníku lidé procházejí třemi místnostmi, v nichž visí Castrovy portréty obklopené bílými květinami. Vystaveny jsou také vojenské medaile revolučního vůdce, který na Kubě zavedl socialismus s vládou jedné strany. Dohled zajišťuje čestná stráž.

Castrově památce se poklonili také prezidenti Maduro a Moráles. Na Kubu přijel i prezident Zimbabwe Robert Mugabe. Z afrických lídrů se připojí prezident Jihoafrické republiky Jacob Zuma. Všichni se rovněž zúčastní Castrova pohřbu, který se koná v neděli.

Delegaci, v níž nebude hlava státu, vyšle na Kubu i komunistická Severní Korea, dále Čína, Rusko, Kanada a možná i Británie. Spojené státy oznámily, že oficiální delegace z Washingtonu na pohřeb nepojede.

O smrti Fidela Castra jsme vás informovali.

Reklama

Doporučované