Hlavní obsah

To, co vláda předvedla, bude hodně drahé, varuje poslanec

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl poslanec KDU-ČSL Jan Bartošek.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Česko chystá velké rozvolnění. Otevřou se restaurace, bary i wellness. Důvod? Podle Nejvyššího správního soudu je uzavření služeb protiprávní. Kde udělala vláda ve výkladu zákona chybu?

Hostem Ptám se já byl šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Nejvyšší správní soud se domnívá, že nemáme kompetenci ani v pandemickém zákoně, ani v zákoně o ochraně veřejného zdraví plošně uzavírat služby,“ uvedl v pátek k plánovanému rozvolňování ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Podle Bartoška je rozvolnění překotné, zmatečné a nespravedlivé, protože vláda nestanovuje stejné podmínky pro všechny obory. Sám prý už dříve upozorňoval, že může být právní ukotvení opatření problém. Řešit to měl s Českou advokátní komorou. „Říkal jsem: ‚Milá vládo, připrav se, že jednáš v rozporu se zákonem a bude to drahé. Uprav zákon, nebo uprav podmínky.‘ To, co může nastat a s velkou pravděpodobností nastane, budou hromadné žaloby na stát,“ řekl Bartošek s tím, že být sám podnikatelem, tak by se soudně bránil.

„Bude to drahé, státní dluh bude ještě větší, bude se to táhnout na roky,“ vysvětloval Bartošek a dodal, že pokud bude koalice Spolu součástí budoucí vlády, bude se snažit s podnikateli dohodnout a případně usilovat o mimosoudní vyrovnání.

Poslanec KDU-ČSL mluvil také o kauze obvinění bývalého poslance a čerstvě i exčlena TOP 09 Dominika Feriho ze sexuálního násilí. Pokud zveřejněná tvrzení žen potvrdí soud, Bartošek doufá, že spravedlivě rozhodne. Odsoudil také výroky některých představitelů TOP 09 zlehčující obvinění Feriho a řekl, že nevidí důvod ho za rezignaci na poslanecký mandát chválit. „Co se odehrálo, považuji za standardní postup v případě takovýchto skandálů, asi bych to neoznačoval za frajerství. V rámci koalice jsme řekli, že takové chování není přijatelné a počkáme, jak se to vyšetří,“ dodal.

A je i další téma, které poslední týdny otřásá Sněmovnou – poslanci se totiž dohadují o volbě nových členů Rady České televize. Ve veřejnoprávním médiu roste napětí a v jeho radě tlak na odvolání ředitele Dvořáka. Vládní ANO chce dovolit další ředitelovy kritiky, ale opozice se tomu snaží zabránit. „Není to o ČT, ale o tom, co bude s naší zemí, naší svobodu. Když někdo chce kontrolovat veřejnoprávní média, tak by to měli být především lidé, kteří jsou morálně a před zákonem bezúhonní,“ řekl šéf poslanců KDU-ČSL s tím, že doufá, že v průběhu příštího týdne dojde k dohodě a volba bude finalizována.

Právě podle Bartoška by měla být z rady odvolána například Hana Lipovská. Upozornil na to, že členové Rady ČT nesmějí v radě vyvíjet činnost v zájmu některé politické strany či hnutí, což podle něj Lipovská porušila, když vystupuje spolu s Janou Bobošíkovou za Institut svobody a demokracie. Svůj návrh mezi poslanci ale neprosadil.

Je správné usilovat o konec vlády několik měsíců před volbami? A jak ovlivní preference Spolu kauza obvinění ze sexuálního násilí poslance TOP 09 Dominika Feriho?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo si ho pusťte v oblíbené podcastové aplikaci či ve videu:

Pondělní rozvolnění? Vláda to opět udělala zmatečně, překotně, do určité míry nespravedlivě, říká Jan Bartošek.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované