Hlavní obsah

ŘSD začalo upravovat nebezpečný úsek v serpentinách nad Karlovými Vary

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo pracovat na úpravách nebezpečného úseku v serpentinách nad Karlovými Vary. Jen v srpnu se zde staly na stejném místě dvě tragické nehody, při kterých zemřeli čtyři lidé a další se zranili.

Článek

ŘSD zde už umístilo varovné dopravní značky a zdrsnilo povrch vozovky, aby předešlo smykům, které zde auta často dostávají. V září a říjnu pak silničáři provedou další opatření.

„V dané lokalitě jsme osadili dopravní značky ‚nebezpečí smyku v úseku 4 km‘ a průběžně (za křižovatkami) jsou omezení rychlosti na 70 kilometrů za hodinu za mokra. Na začátku a konci úseku jsme umístili značky ‚úsek častých dopravních nehod‘, vše na retroreflexním podkladu. Provedli jsme zde také pokládku asfaltového nátěru, takzvaného mikrokoberce, který zlepší protismykové vlastnosti vozovky,“ uvedla Dana Zikešová z ŘSD.

Na přelomu září a října ŘSD v nejrizikovějším úseku od stykové křižovatky Drahovice až za oblouk u policejní střelnice změní třípruhové uspořádání na dvoupruhové. „Mezi pruhy bude asi jeden metr široký vyšrafovaný prostor, který oddálí míjející se vozidla. Je zde také možnost, úsek osadit betonovými svodidly nebo například balisety. Tímto opatřením dojde ke zpomalení provozu řádově o několik vteřin, což by mělo předejít dopravním nehodám,“ dodala Zikešová.

Na nutnost řešit nebezpečný úsek upozorňují i obyvatelé blízkých Olšových Vrat. „Rádi bychom vyvolali diskusi kompetentních fundovaných a zainteresovaných míst, aby zhodnotily situaci komplexně, aby bylo přijato maximální možné množství opatření. Při stavbě dálnice D6 je tento úsek Karlovy Vary-Olšová Vrata plánovaný realizovat jako poslední. Rádi bychom, aby byla zvážena možnost, dát mu prioritu,“ uvádí v otevřeném dopise ŘSD Spolek přátel Olšových Vrat.

„Nejenže je vysoce rizikový z důvodu množství dopravních nehod, ale komplikovaná situace je i v případě výjezdu z Olšových Vrat, křižovatky v Drahovicích u Billy, odbočení k bývalé hájovně, ke Střelnici, nebezpečné jsou i neoznačené odbočky na golfové hřiště a driving range,“ popsal úsek spolek.

Reklama

Doporučované