Hlavní obsah

Ruml vydal záznam koncertu s písněmi Ježka, Voskovce a Wericha

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ondřej Ruml vydal záznam koncertu s písněmi Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce a Jana Wericha, na kterém ho doprovázejí Jihočeská filharmonie pod vedením Jana Kučery a Matej Benko Quintet.

Článek

Zpěvák, hudebník a herec album pojmenoval stejně jako program, jejž mají na repertoáru už čtvrtou sezonu: Jdeme na Ježka. Koncert se uskutečnil letos 21. února u příležitosti slavnostního otevření Divadla Oskara Nedbala v Táboře po rekonstrukci. Písně na desce Jdeme na Ježka doplňuje skladba Nebe z Rumlova alba Nahubu. ČTK o tom informovala Marcela Kočandrlová z vydavatelství Warner Music.

„Spolupracovat s Jihočeskou filharmonií je pro mě vždycky zážitek. Tenhle orchestr nejenže skvěle hraje, ale také drží pohromadě lidsky. Pokaždé když stojím před nimi a zpívám, cítím, že jsme naladěni na stejnou vlnu. Že to není jen nějaký zpěvák, kterého doprovází nějaký orchestr, ale že jsme prostě kapela,“ uvedl Ruml.

Za studiové zpracování písní Ježka, Voskovce a Wericha na svém druhém albu v roce 2014 získal Ruml uznání a zlatou desku za její prodej. Odborná kritika i posluchači ocenili citlivý a zároveň osobitý přístup k úpravám písní, jež mnozí považují za nedotknutelné. „Písničky trojice Ježka, Voskovce a Wericha jsou skvělé, známé a nestárnoucí. Když jsem slyšel původní verzi, kterou připravil Ondřej Ruml s Matej Benko Quintetem, hned mě napadlo, že rozšíření o filharmonii všemu dodá další rozměr, takový typický Great Czech Songbook,“ podotkl ředitel filharmonie Otakar Svoboda.

K tvorbě Ježka, Voskovce a Wericha se devětatřicetiletý Ruml dostal přes desku Dobrý večer Quintet, kterou od dětství slýchával doma. Pak se s jejich tvorbou setkal při studiu na konzervatoři. „Ježek se nedá udělat jinak než jazzově, to je jeden z mála opravdových jazzmanů té doby,“ uvedl.

Ondřej Ruml zaujal už svým debutem, odvážným albem Proměna. Po druhém albu Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha následovaly a cappella album Nahubu a Zapomenutý příběh. Podílel na realizaci náročného projektu Bernsteinovy Mše, v projektech Michala Horáčka Kudykam a Český kalendář. Hrál hlavní role i v několika muzikálech, z nichž poslední je Lazarus Davida Bowieho.

Reklama

Související témata:

Doporučované