Hlavní obsah

Ruská armáda se vrací do časů Sovětského svazu. Putin obnovil systém politruků

Foto: Shutterstock

Putin chce posílit politickou osvětu mezi vojáky.

Reklama

Ruská armáda zřídila dekretem prezidenta Vladimira Putina takzvanou hlavní politickou správu zrušenou před 27 lety s rozpadem Sovětského svazu. Oznámila to dnes agentura TASS. Orgán, který v sovětské éře v armádě řídil práci komunistických politruků, povede dosavadní náčelník západního vojenského okruhu Andrej Kartapolov.

Článek

Politická propaganda byla v Rudé armádě zavedena krátce po bolševickém převratu v roce 1918. Zřízení hlavní politické správy, která v ozbrojených silách řídila propagandu a vlasteneckou osvětu, bylo dokonce obsaženo ve stanovách komunistické strany. Její zrušení, stejně jako zákaz veškeré politické agitace v armádě, bylo v srpnu 1991 jedním z posledních příkazů sovětského prezidenta Michaila Gorbačova ve funkci generálního tajemníka komunistické strany.

O funkcích staronového orgánu se v Putinově dekretu uvádí, že bude „organizovat vojensko-politickou činnost v ozbrojených silách“. Má dbát o „morálně psychologické zajištění armády“, dohlížet na dodržování pořádku a vojenské kázně a pečovat o válečné veterány.

V jednotkách a útvarech budou mít politickou připravenost vojsk na starosti zástupci velitelů. Jejich úkolem bude zajistit „ideologickou pevnost potřebnou k zajištění vlasteneckého vztahu k obraně státu“.

Čtyřiapadesátiletý generálplukovník Kartapolov, rodák z východoněmeckého Erfurtu, se jmenováním do nové funkce stal dalším, už jedenáctým zástupcem ruského ministra obrany. Podle mezinárodních vyšetřovatelů nese nepřímou odpovědnost za tragédii malajsijského letadla nad Donbasem v létě 2014. Použitý raketový systém údajně patřil jednotce západního vojenského okruhu, jemuž Kartapolov velel.

V únoru 2015 byl Kartapolov zařazen na sankční seznam Evropské unie. Od prosince 2016 do loňského března velel ruským jednotkám operujícím v Sýrii.

Reklama

Související témata:

Doporučované