Hlavní obsah

Ruská média naprosto otočila, pokud jde o Trumpa, říká český novinář v Moskvě

Rusko-syrské spojenectví. Obětuje Moskva Bašára Asada? Komentuje Jiří Just, moskevský korespondent Aktuálně.cz.

 

Reklama

Do Moskvy dnes přilétá americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Vztahy mezi Moskvou a Washingtonem jsou mimořádně napjaté po americkém úderu v Sýrii. Šlo o reakci na užití chemických zbraní vůči civilnímu obyvatelstvu.

Článek

Před klíčovou návštěvou šéfa americké diplomacie dostal Kreml vzkaz od států skupiny G7, jež chce urychleně najít řešení syrské krize. Ale má jít o řešení bez syrského prezidenta Bašára Asada, kterého Moskva podporuje.

„Rusko může být součástí této budoucnosti a hrát důležitou roli," citovaly agentury amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona. „Nebo může zůstat v alianci se Sýrií, Íránem a libanonskou radikální skupinou Hizballáh, což nebude z dlouhodobého hlediska sloužit zájmům Ruska. Nám je jasné, že vláda Asadovy rodiny se chýlí ke konci," uvedl.

Témat k jednání však bude mnohem víc. Ruskou diplomacii znepokojuje postup USA v mnoha oblastech. Jde o vývoj v Libyi, Jemenu, ale především o situaci kolem Severní Koreje. „Jsme opravdu znepokojeni otázkou, co měl Washington na mysli, když naznačil možnost jednostranného vojenského scénáře ve vztahu k Severní Koreji," uvedlo před návštěvou v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí.

Co lze od schůzky čekat? Jak se Moskva postaví k požadavkům G7 i šéfa americké diplomacie? Je Kreml ochoten obětovat Bašára Asada? Odpovědi nabízí v rozhovoru moskevský korespondent serveru Aktuálně.cz Jiří Just.

Hlavní závěry z jednání G7

Do řešení budoucnosti Sýrie se musí zapojit i Rusko, vzkázala G7.Video: Nela Vejvodová

Reklama

Doporučované