Hlavní obsah

Ruská média využívají volební zmatky v USA ve svůj prospěch

Svět bez obalu: Ruská média využívají volební zmatky v USA ve svůj prospěch.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Ruská státní média věnují zvláštní pozornost obviněním, která na výsledky prezidentských voleb v USA vynáší Donald Trump. Druhou část příběhu, že Trump nepředkládá žádné důkazy, zamlčují.

Článek

„Neexistuje žádná země na světě, kde by byly podobné volby uznány. Ale tohle je Amerika,“ říká ve vysílání státní ruské televize moderátorka.

A novinářka na jiném kanále přidává: „Kdyby se něco takového stalo v jiné zemi, tak by Američané volby neuznali.“

To je jen střípek toho, jak o amerických prezidentských volbách referují s jistou škodolibostí ruská oficiální média. Opakují obvinění, která vrší poražený Donald Trump, aniž by předložil jediný pádný důkaz.

Mezinárodní pozorovatelé z OSCE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě) vyhlásili, že žádné systematické podvody během amerických voleb nezaznamenali.

List The New York Times požádal o vyjádření ohledně možných volebních nesrovnalostí úřady ve všech amerických státech. Žádný z nich neuvedl, že by zaznamenal nějaké problémy při hlasování. Jediný stát, který neodpověděl, byl Texas, kde zvítězil Donald Trump.

Ruská televize přesto nadále uvádí nepodložená obvinění jako potvrzený fakt.

„V Michiganu zkolaboval počítačový systém na sčítání hlasů. Tisíce republikánských hlasů byly přiřčeny demokratům,“ tvrdí ruský reportér. Jeho reportáž přitom nezmínila klíčový detail. Michiganský státní tajemník uvedl, že díky lidské chybě sice byly nesprávně přiděleny některé hlasy, ale tato chyba byla rychle identifikována a opravena.

Trumpův tým podal přes deset právních žalob v nejméně pěti státech. Mnoho z nich soudci zamítli okamžitě.

Ruská média teď volební zmatky v USA využívají k vychvalování svých voleb.

„Amerika nám dlouho přednášela, jak se má volit. A nyní tento učitel provádí nemravné podvody ve své vlastní škole. Rozbil si své brýle a sám se chytil do pasti. Je to tak zřejmé a politováníhodné,“ tvrdí ruský moderátor.

Světoví vůdci už k vítězství pogratulovali Joe Bidenovi. Ruská vláda to ale zatím neudělala. Kreml uvedl, že čeká na oficiální výsledky.

Na střípky z ruského vysílání se můžete podívat v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované