Hlavní obsah

Ruská stíhačka zachytila americký bombardér nad Baltským mořem

Ruský stíhací letoun Suchoj-27 v úterý zachytil americký strategický bombardér B-52.Video: Ruptly

 

Reklama

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že ruský stíhací letoun zachytil americký bombardér v mezinárodním vzdušném prostoru nad Baltským mořem.

Článek

Ruský stíhací letoun v úterý zachytil americký bombardér nad Baltským mořem. Potvrdilo to ruské ministerstvo obrany, jehož prohlášení zveřejnila státní zpravodajská agentura TASS. „Dne 6. června zachytilo Rusko vzdušný cíl, který se pohyboval podél ruské státní hranice nad mezinárodními vodami Baltského moře. Z letadlové flotily baltského námořnictva byla vyslána stíhačka Suchoj-27, aby cíl zachytila,” stojí v prohlášení.

„Posádka ruského Suchoj-27 se přibližovala k letadlu, které letělo v bezpečné vzdálenosti. Identifikovala ho jako americký strategický bombardér B-52 a po nějakou dobu ho doprovázela.” Mluvčí z oddělení americké obrany Michelle L. Baldanza událost rovněž komentovala: „Americký bombardér B-52 letěl na rutinní misi s cílem podpořit několik plánovaných cvičení v mezinárodním vzdušném prostoru nad Baltským mořem a byl zachycen ruským SU-27.”

Začátkem tohoto měsíce nasadilo americké letectvo bombardéry B-52 a na 800 letců do Spojeného království, aby podpořilo cvičení NATO, která probíhají po celé Evropě.

Ruské ministerstvo obrany uvádí, že ruský stíhací letoun MiG-31 v úterý zachytil také norské letadlo P-3C Orion v prostoru nad Barentsovým mořem. „Posádka letadla se přiblížila k cíli v bezpečné vzdálenosti a identifikovala ho jako P-3C Orion, protiponorkovou vojenskou hlídku norského letectva. Poté, co norské letadlo změnilo letovou dráhu a odklonilo se od hranice Ruské federace, se stíhací letoun MiG-31 vrátil na své domácí letiště,” uvádí agentura TASS.

Podle norského velitelství ale Rusko norské letecké síly v Barentsově moři nezachytilo. Mělo se jednat „normální” interakci mezi norským a ruským letadlem.

Reklama

Doporučované