Hlavní obsah

Rusko-česká roztržka lidi v Rusku nezajímá. Ani v byznysu, říká podnikatel

Foto: Shutterstock.com

„Situaci zde neřešíme my Češi, naši ruští kolegové ani obchodní partneři, a to ani v nejmenším,“ říká Jan Petrák, ředitel pobočky výrobce nábytku. Ilustrační foto.

Reklama

„Pokud by došlo k další eskalaci, může to mít vliv na akceptaci českého zboží ruskými orgány při dovozu – změnou výše cla nebo různými žertíky se zadržováním kamiónů,“ říká o byznysu s Ruskem Jan Petrák, která tam působí už 7 let.

Článek

Jan Petrák žije v Rusku už 7 let. Je ředitelem tamní pobočky výrobce nábytku Ahrend (dříve Techo). Pro SZ Byznys popsal, jak vypjaté vztahy mezi oběma zeměmi vnímá tamní byznys.

Je v tuto chvíli ve vaší společnosti, na vašem podnikání, nebo v okolí nějak znát vypjatá situace?

My jsme zatím nezaznamenali žádná omezení, žádné napětí. Situaci zde řešíme my Češi, naši ruští kolegové ani obchodní partneři ani v nejmenším.

Pokud toto téma neotevřeme my, zaměstnanci ani partneři s ním nezačínají. Nemám dojem, že by to bylo jen ze slušnosti. Prostě je to nezajímá. Ruská média o vzájemném vyhoštění i diplomatickém napětí informují, ale není to hlavní zpráva, kterou by Rusové diskutovali ať už u obchodních jednání, v metru nebo u baru.

Omezuje vás nějak ochromení české ambasády?

V tuto chvíli nás ochromení české ambasády ani diplomatická roztržka neomezuje. Naše práce v Rusku není nijak napojena na stát či jeho zakázky. Chápu ale, že jiné české společnosti budou jak ochromení české ambasády, tak diplomatických vztahů, vnímat silně.

V případě že situace bude dále eskalovat a dojde třeba k úplnému uzavření české ambasády, jak by vás to ovlivnilo?

Eskalaci si snad nikdo nepřeje, předpokládám ani česká ani ruská strana. Úplné uzavření ambasády, respektive obou ambasád a s tím spojená další eskalace, by mohly mít mimo jiné vliv na vydávání pracovních povolení v Rusku a cestovních víz v obou směrech, a to by nás už zásadně ovlivnilo.

V čem konkrétně?

Nejsme na volném pracovním trhu, Češi v Rusku potřebují pracovní povolení a pracovní vízum. Bez něj nelze být ředitelem, jednatelem společnosti ani na dálku. Nebudou-li mít Rusko a Česko diplomatická zastoupení, je možné že by se vzájemně tato povolení a víza nevydávala. Stejně tak naši ruští kolegové jezdí do Česka na školení či reporting, obchodní partneři do výrobních závodů. K tomu stačí vízum jiné země EU, ale už je to komplikace.

Může se stát, že Rusové začnou třeba bojkotovat české produkty, české firmy?

Pracujeme na globálním trhu a nelze říci, že ruská pobočka obchoduje jen s ruskými společnostmi. Naopak, většinu našich klientů tvoří mezinárodní společnosti.

Navíc, jak jsem již zmínil, ruského občana ta situace příliš netrápí, zatím je to pro ně především diplomatický spor. Pokud by ale došlo k další eskalaci, mohlo by to mít vliv na akceptaci českého zboží ruskými orgány při dovozu, konkrétně změnou výší cla anebo různými žertíky se zadržováním kamiónů.

My ovšem máme výrobní podniky nejen v Česku, ale dokonce i v Rusku máme menší závod. Jsme tak schopni na případné komplikace rychle zareagovat. Záložní plán už máme hotový. Věříme ale, že na jeho naplnění nedojde.

Jan Petrák, šéf ruské pobočky společnosti Ahrend. V Rusku žije sedm let.

Reklama

Doporučované