Hlavní obsah

Rusko chce udržet Putina u moci, potřebuje definitivně umlčet kritiky režimu, říká Procházková o novém zákoně

Je velmi složité říci, co je úplně vymyšlená informace, uvedla novinářka Petra Procházková ve studiu Seznamu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle novinářky Deníku N Petry Procházkové se Rusko novým zákonem, který trestá občany za šíření „fake news“, snaží umlčet nepohodlné osoby, které by mohly vyvolat občanské nepokoje nebo protestní akce.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon, který ruským autoritám umožní trestat uživatele sociálních sítí i webové stránky za šíření takzvaných „fake news“ neboli dezinformací, které uráží stát a společnost.

Pro Televizi Seznam na toto téma promluvila reportérka Deníku N Petra Procházková, podle které nikdo zatím neví, jak bude nová legislativa fungovat. „Celá nová zákonná norma je poměrně vágní, je velmi složité říci, co je úplně vymyšlená informace, a zdá se, že tento zákon navazuje na předchozí zákony, které pan prezident Putin podepsal,“ řekla reportérka ve studiu Seznamu.

Jedná se o zákony o extremismu či o veřejném shromažďování. Ty jsou používány proti nepohodlným občanům, proti kritikům režimu, ale také proti novinářům či aktivistům. Zákony jsou podle Procházkové formulovány tak, aby mohli být postihnuti nepohodlní občané.

Za porušení zákona mohou ruští občané dostat vysoké pokuty. Pro fyzickou osobu se mohou vyšplhat až na 400 tisíc rublů, to je v přepočtu asi 140 tisíc korun. Do administrativního trestu pak patří také patnáctidenní vězení, popsala reportérka Deníku N.

Podle Petry Procházkové se Rusko novým zákonem připravuje na prodloužení moci Vladimira Putina, kterému prezidentský mandát končí v roce 2024. „Potřebuje definitivně umlčet kritiky, kteří by mohli vyvolat občanské nepokoje nebo protestní akce,“ vysvětlila Procházková.

U ruských novinářů panují na toto téma obavy. Ti, kteří pracují v opozičních médiích, budou pravděpodobně státem hlídáni a jejich práce může být ohrožena.

Reklama

Související témata:

Doporučované