Hlavní obsah

Rusko ignoruje sankce OSN proti KLDR a zaměstnává tisíce dalších Severokorejců

Rusko sabotuje sankce OSN proti Severní Koreji.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Od loňského podzimu přišlo do Ruska za prací přes 10 tisíc Severokorejců. A to i přes zákaz Rady bezpečnosti OSN, která zaměstnávání občanů KLDR v Rusku od září zakázala. Informoval o tom americký list The Wall Street Journal.

Článek

Rusové vydávají nová pracovní povolení tisícům Severokorejců, kteří přicházejí do země nejspíš v rozporu se sankčním režimem OSN. Napsal to americký list The Wall Street Journal. Rada bezpečnosti loni v září zaměstnávání občanů KLDR zakázala, i když platné pracovní úvazky povolila dokončit.

Od vydání zákazu se v Rusku nechalo zaregistrovat přes 10 000 nových severokorejských gastarbeiterů, napsal newyorský list s odvoláním na údaje ruského ministerstva práce. Mnohé podniky, které je zaměstnávají, vlastní společně ruské a severokorejské subjekty. I to je podle listu porušením sankcí, které vytváření společných podniků zakazují.

Sankce obecně snížily počet Severokorejců pracujících v cizině, tento trend se ale nevztahuje na Rusko a Čínu, píše The Wall Street Journal. Washington obě země obvinil i z toho, že v rozporu se sankcemi pomáhají KLDR dovážet ropné produkty.

V Rusku například Severokorejci pracují ve stavebnictví v druhém největším městě Petrohradu. „Dělají, dokud nepadnou,” citoval americký list jednoho z tamních zaměstnavatelů. Na pracoviště přicházejí v sedm ráno a pracují do deseti hodin večer či dokonce do půlnoci. Na oběd mají dvě hodiny.

Jejich platy končí z velké části v severokorejské státní pokladně, do zahraničí je vysílají většinou státní firmy nebo organizace spojené s armádou. Ruští zaměstnavatelé jim měsíčně platí v průměru 100 000 rublů (35 000 korun), podle severokorejských údajů si vydělávají nanejvýš 20 000 rublů. Rozdíl inkasuje severokorejský režim, uvádí The Wall Street Journal.

Reklama

Doporučované