Hlavní obsah

Rusko má první oběť koronaviru. Velké množství testů vyvolává pochybnosti

Foto: Profimedia.cz

Kontroly na moskevském letišti Šeremeťjevo.

Reklama

První oběť koronaviru hlásí Rusko. Nemoci COVID-19 podlehla v Moskvě 79letá žena, která také trpěla cukrovkou a vysokým tlakem. Ruské úřady, jež tvrdí, že mají situaci pod kontrolou, nyní registrují 147 případů nákazy, z toho 87 v Moskvě.

Článek

První dva případy nákazy koronavirem zaznamenalo Rusko už v lednu. V obou případech v Ťumeňské oblasti a Zabajkalském kraji šlo o čínské občany, kteří se už vyléčili. Další vlna nakažených se objevila až v březnu, v posledních dnech pak země zaznamenala jejich strmý nárůst.

Žena, jež zemřela na zápal plic, se nejdříve přišla léčit na jednu soukromou moskevskou kliniku, později byla převezena na specializované infekční oddělení. Kde se nakazila, ale úřady neprozradily. Zopakovaly pouze, že lidé nemají propadat panice a že je vše pod kontrolou.

Někteří lékaři, ale i obyčejní Rusové jsou nicméně k oficiálním statistikám vlády značně nedůvěřiví. Mnozí lidé si ještě pamatují, jak někdejší sovětský režim dlouho tajil výbuch jaderné elektrárny v Černobylu.

Mnoho testovaných, málo pozitivních

Zdravotníci už podle listu The Moscow Times provedli celkem 116 tisíc testů, z čehož bylo pouhých 0,09 procenta pozitivních. V tom by Rusové byli nejúspěšnější na světě, předstihli by tak Tchaj-wan s 0,9 procenta pozitivně testovaných. Realita ale bude jiná, což přiznávají i samotní poslanci ruské Dumy. „Čísla budou pravděpodobně mnohem vyšší,“ řekl listu poslanec Alexej Kurinnyj.

Anastasja Vasiljevová z lékařského odborového svazu založeného kritikem Kremlu Alexanderem Navalným tvrdí, že mnozí lékaři v minulých týdnech uvedli, že se jim prováděné testy vracely zpátky pozdě, nebo ani jejich výsledky nikdy neviděli. „Jak může jedna laboratoř zvládnout všechnu tu práci?“ pokládá si Vasiljevová otázku.

O tom, že je situace vážná, svědčí i poslední opatření. Vláda uzavřela školy, starším lidem doporučila nevycházet z domovů a uzavřela hranice cizincům až do 1. května.

Nová „koronavirová” nemocnice

V okolí Moskvy se také staví nová nemocnice, která by měla pojmout až pět stovek nakažených pacientů. Vláda sice tvrdí, že má pro 147milionovou populaci k dispozici 12 tisíc lůžek na jednotkách intenzivní péče, o kvalitě a vybavení zdravotnických zařízení ale panují značné obavy.

Moskevské ulice jsou stále rušné, i když metro je méně plné než obvykle. O to více lidé jezdí vlastními auty, což zhoršuje už tak běžné dopravní zácpy.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov pak ve středu ujistil, že prezident Vladimir Putin je před koronavirem pečlivě chráněn a že testování podstoupil celý personál Kremlu. „Prezidentův pracovní program je veřejný a je nejlepším důkazem jeho zdraví,“ uvedl Peskov.

Reklama

Doporučované