Hlavní obsah

Rusko se v Británii snaží vytvořit novou špionážní síť

Ruská civilní rozvědka SVR se prý snaží v Británii nahradit aktivity vojenské tajné služby GRU.Video: David Krkoška, Reuters

 

Reklama

Ruská civilní rozvědka SVR se ve Spojeném království snaží vytvořit novou síť špionů poté, co po incidentu v anglickém městě Salisbury Britové prakticky rozložili zázemí agentům ruské vojenské rozvědky GRU. S odvoláním na britské vládní zdroje o tom informoval deník The Daily Telegraph.

Článek

Londýn obvinil Moskvu, že se její agenti GRU pokusili v Salisbury nervovou látkou zabít bývalého důstojníka GRU a britského špiona Sergeje Skripala a jeho dceru, což Rusko popírá.

Uvolněné místo po GRU, jejíž britskou síť považují britské bezpečnostní úřady za ochromenou, se nyní snaží obsadit SVR. Podle informací The Daily Telegraph k tomu civilní rozvědka dostala pověření Kremlu. Mnozí představitelé britských bezpečnostních služeb SVR považují za mnohem nebezpečnější a profesionálnější než GRU.

„Více se bojíme toho, co o SVR nevíme, než toho, co všechno víme o GRU,“ citoval The Daily Telegraph nejmenovaného vysoce postaveného člena britské vlády.

„Pokud nyní Moskva uvolňuje víc zdrojů pro SVR a dává jí větší volnost k působení v Británii, o čemž jsme přesvědčeni, tak to znamená mnohem větší bezpečnostní obavy, neboť je to výrazně profesionálnější tým,“ dodal.

Podle druhého nejmenovaného zdroje byla GRU „vážně zasažena vyšetřováním případu Salisbury“. Může jí prý trvat roky než bude opět plně schopna činnosti.

Reklama

Doporučované