Hlavní obsah

Rusko vypustí velryby držené v přeplněných kotcích. Na případ upozornili ekologičtí aktivisté

Rusko začne vypouštět velryby držené v přeplněných kotcích.Video: Reuters

 

Reklama

Rusko vypustí do volné přírody skupinu běluh a kosatek, které byly drženy v přeplněných kotcích v zajetí. Na nevhodné podmínky chovaných zvířat upozornili environmentální aktivisté.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil v televizním vystoupení, že Rusko vypustí do volné přírody skupinu kosatek a běluh, které byly spolu s dalšími kytovci několik měsíců drženy v nevhodných podmínkách v přeplněných kotcích. Ruské úřady na případ upozornili ochránci práv zvířat loni v listopadu. Podle nich jsou velryby součástí obchodu za milion dolarů a mají být prodány do čínských zábavních parků.

Dvě kosatky a šest běluh bude podle ruské zpravodajské agentury RIA Novosti převezeno do Ochotského moře. Poblíž ruského města Nachodka blízko severokorejských hranic je však v zajetí celkem asi stovka velryb. Chov velryb je přitom velmi přísně regulovaný pouze na vědecké a vzdělávací účely.

Takzvané velrybí vězení vyvolalo mezinárodní kritiku. Petici za propuštění velryb podepsalo téměř 1,5 milionu lidí včetně některých celebrit, například amerického herce a aktivisty Leonarda DiCapria. Podle Putina mají jen v zajetí držené kosatky hodnotu zhruba 100 milionů dolarů (více než 2 miliardy korun). Dodal, že je to velké množství peněz a najít řešení proto nebude jednoduché.

Reklama

Související témata:

Doporučované