Hlavní obsah

Rusové poráží Američany a Toma Cruise. Jejich filmaři letí jako první na ISS

Podívejte se na první filmaře, kteří budou natáčet v kosmu. Rusko je tam poslalo dnes.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Prvenství za historicky první natáčení filmu ve vesmíru putuje do Ruska. Počítalo se, že zvítězí NASA a Hollywood. Roskosmos ale na poslední chvíli řekl, že na ISS poletí v jeho raketě krom astronauta i herečka a režisér.

Článek

Z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu v úterý odstartovala raketa, která má na palubě pouze jednoho astronauta. Pilot Anton Škaplerov ale neletí sám. Na palubě Sojuzu MS-18 s ním k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) míří ruská herečka Julija Peresildová a režisér Klim Šipenko, kteří budou jako vůbec první filmaři v historii točit v kosmu.

Experiment na poli filmu. Těm druhým to prý půjde líp

„Nikdo to předtím nezkusil, a o to právě jde. Projekt je z velké části experimentální, takže se pustíme do opravdových nuancí kinematografie, z nichž některé jsme plánovat mohli, některé ale nikoli, a to i přestože s námi už leckdo své zkušenosti z kosmu sdílel. Je to poprvé, co tohle někdo zkouší. Bude to jednodušší pro ty, co budou druzí,“ vysvětloval na tiskové konferenci před startem režisér filmu Šipenko.

Herečka i režisér podstoupili celkem čtyři měsíce intenzivního tréninku. Profesionální astronauti z nich díky tomu nejsou, k natáčení v kosmu to prý ale stačí. Na ISS mají strávit 12 dní, z toho deset pracovně. Celkem má vzniknout 35 až 40 minut promítacího času.

„Chtěla bych říct, že jsem z toho velmi nadšená, protože do vesmíru se – jak asi víte – dostalo jenom několik málo lidí,“ dodala hlavní tvář filmu Peresildová pro agenturu AP před letem s tím, že v krátkém čase trénovali, jak jen to šlo.

O čem film bude?

Výsledné ruské sci-fi s pracovním názvem Výzva bude o lékařce, která letí na stanici zachránit kosmonauta příliš nemocného pro návrat na Zemi. Prvenství přitom mělo patřit americkému herci Tomu Cruisovi, který měl na ISS točit s pomocí NASA a údajně i SpaceX zatím neznámý film s režisérem Dougem Limanem.

Sojuz odstartoval v plánovaných 10:55 SELČ. K Mezinárodní vesmírné stanici letěl asi tři hodiny a 17 minut. Tříčlenná posádka s profesionálním astronautem a oběma filmaři musí po spojení se stanicí čekat ještě dvě hodiny do otevření průchodu. Šipenko přitom nevyloučil, že některé ze záběrů pořídí už při letu k ISS.

Ruský režisér i herečka Peresildová se na Zemi vrátí 17. října spolu s kosmonautem Olegem Novickým, který je na stanici od dubna a střídá ho právě Škaplerov.

Reklama

Doporučované