Hlavní obsah

Rusové žijí fotbalovou pohádku! Sborná se probránila k penaltám, v nich vyřadila Španělsko

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Gerard Pieque se drží za hlavu. Zavinil v zápase penaltu a Španělé překvapivě končí už v osmifinále mistrovství světa.

Reklama

Fotbalová reprezentace Ruska na domácím mistrovství světa postoupila do čtvrtfinále, a to po překvapivém vyřazení favorizovaného Španělska. O senzaci rozhodl až penaltový rozstřel.

Článek

Španělé jsou z kola ven. Na mistrovství světa je už v osmifinále překvapivě vyřadil domácí tým Ruska, a to na hraně fyzických sil, po 120 minutách v hlubokém obranném bloku a následném penaltovém rozstřelu.

Favorizovaní Španělé měli celý zápas drtivou převahu v držení míče, stejně jako v zápasech základních skupin se však zmohli převažně jen na nudnou kombinaci okolo půlicí čáry. Jedni z favoritů turnaje se přes deset ruských hráčů bránících na vlastním brankovišti za 120 minut prakticky nedostali do gólové šance.

A nepomohl jim k tomu ani velice rychlý gól, který si už ve dvanácté minutě po standardní situaci do vlastní branky vstřelil Ignaševič. Španělé měli hru pod kontrolou až do chyby Piqueho, který těsně před přestávkou zahrál ve vápně nesmyslně rukou a Arťom Dzjumba penaltu s jistotou proměnil.

Zápas přes sílící tlak Španělů fyzicky vyčerpaný domácí tým ukopal do penalt, v nich sborná ukázala mnohem větší klid. Za Španěly selhali ve třetí sérii Koke a v páté pod tlakem Aspas. Domácí střelci nechybovali, byť si gólman De Gea na míč dvakrát sáhl.

Rusové šťastně ovládli zápas, ve kterém drželi míč jen 26% herního času. O převaze a zároveň bezradnosti Španělů svědčí i jejich počet přihrávek (1137, z toho 1029 úspěchných včetně prodloužení).

Pikantní je, že Španělé na světových šampionátech nedokázali ani popáté v historii porazit pořádající celek turnaje. Ten se po dnešní senzaci může těšit na čtvrtfinále, v něm narazí na vítěze večerního zápasu Chorvatsko - Dánsko.

Nutno dodat, že Španělé mají za sebou mimořádně špatný turnaj. Jejich vyřazení je po německém fiasku už v základních skupinách patrně druhou největší senzací šampionátu. Na něm však Španělé, kteří těsně před turnajem odvolali trenéra, dokázali porazit jen írán (1:0). V základní skupině pod vedením krizového kouče Fernanda Hierra remizovali s Portugalskem (3:3) a až v nastavení zachránili bod s Marokem (2:2.)

Reklama

Doporučované