Hlavní obsah

Ruští diplomaté v Praze jsou často špioni, varuje BIS. A čeští politici jsou často naivní

Ruské tajné služby se mají v Praze čile k světu.

Reklama

Rusko při své zpravodajské činnosti v Česku těží z velké diplomatické mise v Praze i lehkovážného přístupu politiků a státních zaměstnanců k interním informacím. Ve své výroční zprávě za loňský rok to uvedla Bezpečnostní informační služba.

Článek

Rusko podle zprávy využívá v Česku svou obvyklou hybridní strategii zacílenou proti Severoatlantické alianci a Evropské unii, jejíž součástí jsou i tzv. dezinformační weby. BIS v jejich případě zdůrazňuje, že za nimi většinou stojí Češi a slouží jen jako „kouřová clona“ odvádějící pozornost od jiných zásadních součástí strategie.

Rusko se podle BIS v Česku orientuje zejména na vlivové operace a vědomé i nevědomé vytěžování českých zdrojů. „Pokračoval ruský extenzivní přístup k využívání nedeklarovaných zpravodajských důstojníků využívajících diplomatického krytí,“ uvedla BIS. Češi při styku s ruskými diplomaty čelí hrozbě nevědomého kontaktu se zpravodajským důstojníkem, což představuje riziko při spojení s „lehkovážným přístupem českých občanů, zejména politiků a státních zaměstnanců, k neutajovaným, ale interním, neveřejným informacím“.

Důsledkem situace podle BIS je, že protistrana již akutně nepotřebuje krást utajované informace, pokud od většího počtu zdrojů získá dost neutajovaných. BIS připomíná velikost ruské diplomatické mise a její vysokou „promořenost“ osobami spojenými se zpravodajskými službami. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v listopadu uvedl, že Česko jedná s ruským velvyslanectvím o počtu diplomatů v Praze a o omezení počtu diplomatických aut, která má ambasáda registrovaná.

Rusko v ČR podle BIS uplatňuje svou obvyklou hybridní strategii, jejímž cílem je oslabit NATO a EU mimo jiné cestou oslabení členských států. K hybridní strategii využívá všech dostupných vojenských i nevojenských nástrojů, jako jsou špionáž, organizovaný zločin či korupce, ale i možnosti nabízené protistranou, jako je svoboda slova v ČR. „Jednotlivé segmenty či součásti hybridní strategie mohou představovat jen kouřovou clonu, která má připoutat pozornost či vyvolat chaos,“ uvádí kontrarozvědka.

BIS proto nerozpracovává tzv. dezinformační weby jako samostatný problém. „Ale věnuje se zpravodajskému rozpracování ruských vlivových operací proti ČR a jejím zájmům jako komplexnímu problému,“ uvádí zpráva. Snahou BIS je odfiltrovat kouřovou clonu a identifikovat klíčové linie ruských operací. Právě dezinformační servery jsou podle poznatků BIS většinou součástí kouřové clony, která má krýt zásadnější aktivity.

Drtivá většina dezinformačních webů je dílem českých občanů, které nepodporují ruské entity, ale jsou přesvědčeni o škodlivosti NATO, EU či USA. Aktivisté pak využívají svá občanská práva a svobody a šíří to, čemu věří, uvádí BIS. „Čímž ovšem nijak nezpochybňujeme, že tyto lidi a jejich webové projekty zneužívá ruská strana pro šíření propagandy a dezinformací,“ uvádějí zpravodajci.

Reklama

Doporučované