Hlavní obsah

Ruští vůdci vízového gangu byli vychováni v Čechách

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Kdo je hacker z kauzy víz pro Vietnamce? Doktor matematiky z pražské matematicko-fyzikální fakulty. Jeho rodina přišla do Čech po listopadu '89.

Článek

Rok 2009 byl pro Alexandera Voronina úspěšný. Na pražské matematicko-fyzikální fakultě se stal doktorem přírodních věd v oboru statistiky a pravděpodobnosti.

Syn emigrantů z Ruska obhájil rigorózní práci plnou složitých vzorců s názvem „Generování náhodného výběru s předepsanými vlastnostmi s aplikacemi v bankovnictví“. Získal tak titul v žádaném oboru, po takových expertech hned sahají finanční domy nebo pojišťovny.

Dnes, o deset let později, je čtyřiatřicetiletý matematik Voronin stíhán policií jako největší hacker v historii Česka. S hrozbou, že půjde na deset let do vězení.

Jak už Seznam v sérii článků podrobně popsal, Voronin a jeho bratr byli šéfy skupiny, která se nabourala do vízového systému pro Vietnamce, ovládla ho a díky tomu vybírala od žadatelů tučné poplatky za vyřízení víza.

Než osm lidí i s bratry Voroninovými loni pozatýkala policie, vybrali (podle toho, co se podařilo zdokumentovat) celkem 763 milionů korun.

Bratři Voroninovi mají české občanství, stejně jako jejich matka, pětašedesátiletá Nellja Voroninová, která je v této kauze také jednou ze stíhaných. Podle policistů pomáhala synům „prát“ špinavé peníze vydělané na obchodech s vízy.

Rodina se podle dostupných informací usadila v Česku začátkem 90. let, synové byli vychováni v Praze. Detaily o tom, jak se v Česku usadili a jak zde získali postavení, je těžké zjistit. Z lidí, kteří členy rodiny Voroninových znají, nechtěl s reportérem Seznamu nikdo hovořit.

Foto: Vojtěch Blažek

Alexander Voronin získal v roce 2009 titul doktora na matematicko-fyzikální fakultě: s rigorózní prací na téma náhodného výběru.

Ostatně tím, že je rodina pevně usazena v Praze, argumentovala Nellja Voroninová, když letos v lednu soud rozhodoval, jestli může být společně se synem Alexanderem propuštěna z vazby (všichni obvinění seděli tou dobou ve vazbě zhruba tři čtvrtě roku).

„Je na území České republiky plně etablována. Vztahy k Rusku jsou u ní zcela zpřetrhány,“ cituje argumenty Nellji Voroninové soudní usnesení, které Seznam získal a jež zachycuje také postoj Voroninové k obavě soudu, že po propuštění by obvinění zmizeli do ciziny.

„Taková obava je lichá,“ sdělila soudu Voroninová, ale přesto žádost o propuštění z vazby skončila neúspěchem.

Na druhou stranu – rodina Voroninových v Česku podnikala v byznysu prokazatelně zacíleném právě na Rusko. Voroninovi vlastnili firmu Gret, která od roku 2005 zprostředkovávala mladým Rusům studium v Praze. Nijak zvlášť se jí nedařilo – měla tři zaměstnance, každý rok utržila pár set tisíc a podle údajů uložených v obchodním rejstříku končila ve ztrátě.

Mladší z bratrů Alexander si později založil společnost Novagym Praha, která nabízela stejné služby.

Jak bratři Andrej a Alexander přišli k byznysu s vízy pro Vietnamce, není známé.

Každopádně vyšetřovatelé spočítali, že jen Voroninovi si z výše uvedené celkové částky přišli nejméně na 400 milionů korun. Zbytek peněz mohl podle detektivů skončit u dalších obviněných – vietnamských zprostředkovatelů a „dodavatelů“ žadatelů o víza.

Kriminalisté tvrdí, že skupina takto „dostala“ do Česka přes dva tisíce Vietnamců.

Odborníci na kyberzločiny uznávají, že bratři museli osvědčit určitou technickou zdatnost. „Nebyl to úplně triviální útok,“ myslí si například specialista na IT ochranu dat Marian Kechlibar.

Podle detektivů dokázali Voroninovi v roce 2013 s pomocí softwaru překonat kód, který Vietnamci vyplňovali na stránkách vízového systému spravovaného Ministerstvem zahraničí. A registrovali pak ty své, kteří jim předem zaplatili. Později, od roku 2017, si zase postavili ústřednu, která zablokovala telefonní linky české ambasády v Hanoji určené zájemcům o vízum. Blokování vypínali, jen když volali „jejich“ Vietnamci.

Starší z bratrů Andrej měl podle policie na starosti právě ovládání a „vypínání“ vízového systému a registraci Vietnamců. Zároveň měl být tím, kdo celou skupinu řídil a staral se o její maximální utajení před policií a tajnými službami.

Seznam se snažil s Voroninovými spojit přes jejich advokáty, ale také bez úspěchu. Reportér Seznamu je nezastihl ani na adresách, kde úředně rodina bydlí.

Policisté jsou přesvědčeni, že Voroninovi vydělané stamiliony někam bezpečně uklidili. Našli jim sice majetek zhruba za 64 milionů, o větší části peněz však nevědí.

Vyšetřovatelé pracují s variantou, že peníze mohly z Česka odtéct přes firmy v zahraničí. Otec bratrů Voroninových Vladimir, který nepatří mezi stíhané, byl ředitelem firmy Novagym Limited registrované v Hongkongu. Přítelkyně Andreje Voronina Kristina Novikova (ta naopak obviněna je) zase působí jako šéfka společnosti Live Web ze Seychelských ostrovů.

V této souvislosti je třeba připomenout jednu historku z případu.

Alexander Voronin si totiž zkraje roku u soudu stěžoval, že nemá z čeho platit advokáta. S tím, že mu policie nechala jen 50 tisíc a vše ostatní zmrazila na účtech nebo si odnesla v hotovosti, Alexander žádal, aby mu soudu přiřkl obhájce placeného státem. Soud, jak Seznam zjistil z lednového usnesení, požadavek zamítl. Odkázal se při tom právě na možné zatajení výnosů z kupčení s vízy.

„Stížnostní soud proto předpokládá, že obviněný Alexander Voronin může finanční prostředky k úhradě nákladů obhajoby čerpat z dalšího majetku, který skrývá a jehož existenci doposud zatajuje,“ napsal do usnesení soudce Dušan Paška z Městského soudu v Praze.

Reklama

Související témata:

Doporučované