Hlavní obsah

Růžové evropské pasy jsou ponižující. Britové chtějí za půl miliardy staré modré doklady

Británie se možná vrátí k modré variantě cestovních pasů. Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Po odchodu z Evropské unie plánuje Británie nákladný redesign cestovních pasů. Kritici poukazují na nutnost úspor, zastánci změny cestovních dokladů argumentují národní hrdostí.

Článek

Velká Británie se chystá po vystoupení z Evropské unie nahradit tmavě červené pasy. Ve hře je také návrat k tradičnímu tmavomodrému designu. Británie na výměnu vyčlení téměř půl miliardy liber.

Přechod na nové pasy by měl být hotový do roku 2019. Britové přitom spojí příjemné s užitečným. V roce 2019 nezávisle na brexitu končí zemi současná smlouva se soukromou firmou, která státu dodává cestovní doklady.

„Zahájili jsme proces veřejných zakázek a doufáme, že bude dostatek času na design a výrobu nových pasů pro občany Spojeného království do roku 2019, kdy současná smlouva končí," uvádí mluvčí ministerstva vnitra.

Pas je otázkou identity

Modré pasy začala Británie používat v roce 1920, než je v roce 1988 nahradily strojově čitelné tmavě červené cestovní doklady. Politici podporující brexit věří, že se tradiční modrá na britské pasy znovu vrátí. Někteří mluví až o ponížení, které s tmavě červenými (anebo růžovými, jak jim někteří říkají) cestovními doklady přišlo.

„Je to otázka identity. Mít růžové evropské pasy je ponižující. Přiřazují nám evropskou identitu. A to není to, čím jsme. Starý tmavě modrý design byl zřetelným, jasným a nebojácným vyjádřením toho, co znamená být Brit. A to je to, co naši občané budou potřebovat, když budou po brexitu cestovat," prohlásil Andrew Rosindell, poslanec britského parlamentu.

Labouristé s chystanou změnou ale nesouhlasí. Peníze by raději viděli ve školství.

TWITTER: „Pro vaši informaci, školy v Tottenhamu čelí dvacetimilionovým škrtům odteď do roku 2020. Raději bych viděl dotace na naše školy namísto dotování nových modrých pasů, abych byl upřímný." 

Reklama

Související témata:

Doporučované