Hlavní obsah

Rváči z Hamburku. Kdo skutečně rozpoutal pouliční válku?

Večerní zprávy, pondělí 10. 7. 2017.Video: Martin Jonáš

 

Reklama

Německá extrémní levice má tradici rozsáhlých protestů i vražd.

Článek

Skončený summit G20 v Hamburku za sebou nechal pachuť spálených aut a zničených obchodů. Politici mluví o šoku, poničeném obrazu země a volají po celoevropském registru extremistů.

Policie sice ve městě nasadila přes 15 tisíc mužů a žen, přesto je skupinky levicových demonstrantů dokázaly v některých momentech překvapit. Při jedné z demonstrací v centru města čekali bojovníci městské guerilly na zásahové oddíly se zápalnými lahvemi na střechách. Policii nezbylo než ustoupit až do chvíle, než dorazily speciální jednotky.

Naposledy ve velkoměstě?

Zatímco se sčítají škody po protestech, které skončily zraněním pro zhruba 500 policistů, politici sčítají škody na vlastní image. Pod nejtěžším útokem je starosta Hamburku Olaf Scholz. Podle kritiků situaci podcenil a čelí výzvám k rezignaci.

Kritice čelí i vláda kancléřky Merkelové, která zasedání G20 svolala nikoliv na odlehlé a snadno hájitelné místo, ale do centra velkoměsta. Hamburk je navíc jedním z hlavních středisek německé extrémní levice, která za sebou dlouhou tradici násilností.

Policisti jako cíl

Ze zhruba 100 tisíc demonstrantů, kteří se do Hamburku sjeli, jich podle policie bylo připraveno sáhnout k násilí jen něco okolo osmi tisíc. Bylo mezi nimi ale tvrdé jádro bojovníků se zkušenostmi z desítek demonstrací.

Extrémní levice se zrodila v Západním Německu z mnoha zdrojů: ze studentských nepokojů 60. let, ze squatterského hnutí, z protiatomových protestů. V 70. letech z tohoto podhoubí vzešla teroristická skupina tzv. Frakce Rudé armády (RAF). Její útoky a únosy stály život 33 lidí a vyvolaly v Západním Německu obří policejní manévry.

I v současném Německu podle tajných služeb radikalismus mezi extrémní levicí roste. Množí se namátkové útoky na policisty. Právě ty v samotném Hamburku už před třemi lety vedly k vyhlášení tzv. nebezpečných zón.

Němečtí radikálové se navíc mohou spolehnout na pomoc zpoza hranic. Při aktuálních protestech zadržela policie 37 demonstrantů z Itálie a 25 Francouzů. Byli to právě zahraniční radikálové, kdo v roce 2015 při demonstracích hnutí Blockupy způsobil vážné škody v centru Frankfurtu nad Mohanem.

Reklama

Doporučované