Hlavní obsah

Rychlejší vývoj nových léků a citlivější diagnostika nemocí. Objev studentů zaujal investory

Ze studentské práce se stane firma, do které investoři chtějí vložit 80 milionů korun.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Unikátní technologii s potenciálem zlepšit diagnostiku nemocí a urychlit vývoj nových léků vyvinuli postgraduální studenti na Ústavu organické chemie a biochemie. Jejich práce zaujala i investory. Vzniká nadějný start-up.

Článek

Nová technologie nazvaná Diana umí citlivě stanovit množství enzymů a jiných proteinů v lidské krvi, moči nebo slinách a dalších roztocích. Vyvinul ji tým postgraduálních studentů v čele s Václavem Navrátilem na Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

Investory zaujala natolik, že se rozhodli vložit do společného podniku, který technologii bude dál rozvíjet, 80 milionů korun.

„Princip je takový, že používáme protilátku, která cílový enzym umí najít v biologické matrici. A poté si ten enzym označíme nízkomolekulární chemickou látkou, který je spojená s DNA a prostřednictvím této značky jsme poté schopní detekovat tento enzym,“ vysvětluje Václav Navrátil. Ten má nově vznikající firmu Diana Biotechnologies vést.

Unikátní postup umožňuje velmi citlivě stanovit množství enzymů a jiných proteinů v lidské krvi, moči nebo slinách a v dalších roztocích. To má hned dva směry využití. Mělo by to lékařům pomoci v diagnostikování některých nemocí, jako je například rakovina nebo různé infekce, a to ve stadiu, kdy nejsou v současnosti zjistitelné. Druhý směr je testování velkého množství chemických látek a rychlé a spolehlivé nalezení těch nejvhodnějších pro vývoj nových léků.

„Řada nemocí je spojená s tím, že se vám v krvi objeví nějaký enzym nebo se zvýší jeho hladina. Příkladem je například rakovina prostaty. Pokud dokážete ten enzym velmi citlivě stanovit, tak v některých případech ji lze i dříve diagnostikovat,“ popisuje Václav Navrátil. Zatím přesně neumí říct, na které nemoci by se chtěl ve firmě zaměřit.

„Ten nápad na takhle ultrapřesnou, rychlou a přesnou metodu zaujme každého, kdo se trošku zajímá o tuto oblast. Vidíme v tom velký potenciál,“ řekl Miroslav Tvrzník, který zastupuje investory ze skupiny bpd partners.

Reklama

Doporučované