Hlavní obsah

Rychlejší zásahy na horách. Hasit budou i vodou ze zasněžování sjezdovek

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Pořízení ventilů urychlily dva nedávné zimní požáry krkonošských chalup, ke kterým se hasiči s těžkou technikou nemohli dostat.

Reklama

Hasiči v Královéhradeckém kraji uspěli s testováním speciálních ventilů pro hašení požárů vodou ze systémů umělého zasněžování sjezdovek.

Článek

Pro redukci vysokých tlaků vody v zasněžování a bezpečné napojení hadic vymysleli dvoustupňovou redukci místo původně uvažované jednostupňové. Ventily dostanou hasičské jednotky v Krkonoších a v Orlických horách. „Jinde v České republice hasiči podobnou technikou nedisponují,“ řekla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Použití ventilů hasiči na začátku března zkoušeli na sjezdovce na Černé hoře u Janských Lázní v Krkonoších. Menší ventil pro nižší tlaky, který byl určený pro použití v Orlických horách, fungoval bez potíží. Při použití většího ventilu pro vyšší tlaky však tlak vody zničil rozbočovač vody a hasičské hadice.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Hasiči vymysleli dvoustupňovou redukci místo původně uvažované jednostupňové.

„Ačkoliv se původně zdálo řešením použít jeden redukční ventil, po praktických zkouškách a konzultacích s výrobci bylo nutné zvolit jiné řešení, a to dvoustupňovou redukci,“ uvedl ředitel hasičů Královéhradeckého kraje František Mencl. Hasiči proto pro další testování zapojili větší a menší ventil za sebe. Zařízení již dokázalo tlak vody zredukovat na bezpečnou úroveň umožňující napojení hadic a hašení. Oba ventily se běžně užívají v průmyslu k redukci tlaku vody v rozvodech.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Ventily dostanou hasičské jednotky v Krkonoších a v Orlických horách.

Pořízení ventilů urychlily dva nedávné zimní požáry krkonošských chalup, ke kterým se hasiči s těžkou technikou nemohli dostat. Loni v únoru oheň zničil chalupu ve Velké Úpě, v domě uhořel jeden člověk. Loni v prosinci v Peci pod Sněžkou u sjezdovky Javor shořela chata Bažina. Právě Bažinu hasiči improvizovaně hasili vodou ze zasněžování. Nebylo to ale jednoduché. Kvůli velmi silnému tlaku vody jim praskly některé hadice.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Použití ventilů hasiči zkoušeli na sjezdovce na Černé hoře u Janských Lázní v Krkonoších.

Ventily by měly postupně dostat profesionální i dobrovolné jednotky hasičů ve střediscích Krkonoš a Orlických hor. Na konkrétních možnostech napojení na jednotlivé systémy zasněžování se hasiči ještě budou muset domluvit s provozovateli lyžařských areálů. Hasiči předpokládají, že na některých sjezdovkách by se zařízení dalo použít k hašení i v létě.

Reklama

Doporučované