Hlavní obsah

S Babišem v autě: U konkurence se mi líbí Drábová a Jandák

 

Reklama

Andrej Babiš prozradil, které politiky by rád od konkurence viděl ve svém hnutí ANO: „jadernou babu" Danu Drábovou (STAN), poslance Vítězslava Jandáka (ČSSD) a filozofa Václava Bělohradského, jenž kandiduje na senátora společně za sociální demokraty a zelené.

Článek

Během kampaně Andreje Babiše na severu Čech, kde objížděl města a dělal mítinky, vznikl netradiční rozhovor. Reportér Seznamu Václav Dolejší ho s Babišem udělal přímo v ministerské limuzíně při přejezdu z mítinku v Ústí nad Labem do nedalekých Litoměřic. Andrej Babiš přiznal, že v posledních dnech před volbami zajde na úřad na ranní poradu, ale jinak Ministerstvo financí řídí hodně z auta na dálku. Ostatně, jako mnozí další kolegové z vlády, kteří teď křížem krážem brázdí republiku.

„Já tady v autě čtu, esemeskuju, píšu e-maily. Víceméně to samé, co dělám v Poslanecké sněmovně, když se nudím,” vypráví v limuzíně Audi Babiš. Když vůz při výjezdu z Ústí míjí sérii nejrůznějších předvolebních plakátů, Babiš se zamyslí: „Ty billboardy moc nefungují, nejlépe funguje kontaktní kampaň,” řekne s klidem šéf hnutí, které jich má bezkonkurenčně nejvíc.

Kraje jsou zbytečné, jen průtokáč peněz

Otázka je, proč pak dělá jeho hnutí tak náročnou kampaň? A nepřijdou mu kraje vlastně zbytečné? „Jsou zbytečné, jsou jen průtokovým ohřívačem peněz,” upozorňuje na skutečnost, že regionální samosprávy stejně o drtivé většině výdajů vůbec nerozhodují, ale jen dál přeposílají peníze z centra. „Ale zrušit kraje, nebo snížit jejich počet, je už nereálné. To by musela být nějaká mimořádná situace,” dodává lídr ANO.

Proč tedy vůbec jeho hnutí do regionů kandiduje? Navíc, když sám kraje označuje za „semeniště největší korupce"? Jak si může být jist, že jeho lidé pokušení nepodlehnou? „Vím, že někteří naši lidé, kteří v komunálních volbách uspěli na radnicích, nás zradili kvůli vlastnímu prospěchu. Teď ale máme menší počet kandidátů. Jsou to sice nováčci, ale myslím, že čestní. Samozřejmě ale pod kontrolou nemám nikoho,” odpovídá Babiš.

ČSSD a zelení, komická dvojka

Nabízí se dotaz, jestli se mu líbí nějací politici v konkurečních stranách a zda by je rád měl v ANO? Andrej Babiš vysloví tři jména. „Já jsem měl celkem dobrý kontakt s panem Bělohradským. Ale na toho jsme jako zapomněli, tak skončil u komické dvojky, Strana zelených a ČSSD,” zmíní nejprve známého filozofa, jenž kandiduje v „oranžovo-zelených barvách” na senátora v Praze 6.

Hnutí Starostové a nezávislí zase prý závidí Danu Drábovou, jež kandiduje do zastupitelstva ve Středočeském kraji. Vždyť Babiš respektovanou a oblíbenou předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost dokonce sám neúspěšně lákal před čtyřmi roky k sobě do hnutí ANO. „Paní Drábovou znám už dlouho, uznávám ji a mám ji rád,” říká.

Jandáka mám rád, je s ním sranda, říká Babiš.

A v sociální demokracii se mu líbí poslanec Vítězslav Jandák. Sympatie jsou vzájemné, bodrý politik několikrát Babiše veřejně podpořil. „Toho mám strašně rád. S ním je sranda, jeho projevy v Poslanecké sněmovně miluju. On má energii a je originální,” básní Babiš o poslanci Jandákovi, pro něhož má současné vedení ČSSD naopak stále méně pochopení.

Reklama

Doporučované