Hlavní obsah

Proč se nezbavíte Haška, provokoval Babiš Sobotku

 

Reklama

Podívejte se, jak to dopadne, když zadáte politikům domácí úkol, aby si připravili otázku na svého soupeře. I to byla součást volební debaty Seznamu, jejíž záznam právě zveřejňujeme.

Článek

Předseda ANO Andrej Babiš přišel sice s pobaveným úsměvem, ale zároveň s poznámkou: „Mám pocit, že jsem na vysoce nepřátelském území." V debatě se potkal s pěticí politiků ze stran, které nedávno schválily zákon o střetu zájmů zvaný Lex Babiš. Tedy zákon, který má výrazně omezit propojení Babišova vlivu v politice, byznysu a médiích.

Babiš v debatě oznámil, že zákon teď prozkoumají jeho právníci a podle jejich rady se pak zachová. Rovnou ale řekl, že podle něj na přísný zákon doplatí všichni, už tím, že bude-li jeho Agrofert vyloučen z veřejných zakázek, o to vyšší cenu podle něj budou nabízet ostatní firmy.

Sobotka: Teď jsme v roli soupeřů

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, stejně jako další Babišovi soupeři, zpřísnění zákona o střetu zájmů hájili. Sobotka navíc vysvětloval, proč na vymezování vůči Babišovi postavil kampaň před krajskými volbami, když zároveň spolu už třetím rokem sedí ve vládě. „Teď jsme v roli soupeřů," řekl Sobotka a dal jasně najevo, že varuje před vládnutím ANO v regionech.

Volební debata Seznamu byla rozdělena na dvě části. Po úvodní, méně formální půlhodince (prohlédnout si můžete zde), následovala druhá část s jasnými pravidly a odměřováním času na odpovědi. Každý z předsedů dostal svou porci otázek od moderátorů, které mířily jak k jejich kontroverzním názorům či problémům některých stranických kolegů, tak k postojům k prezidentu Zemanovi či plánům na povolební koalice v krajích.

V poslední části debaty lídři plnili „domácí úkol“. Každý z nich se před diskusí dozvěděl, pro kterého ze soupeřů si má připravit otázku.

Babiš Sobotkovi: Když jste ten silný předseda...

Andrej Babiš (ANO) dostal za úkol zeptat se svého vládního šéfa, předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky: „Když jste ten silný předseda, proč akceptujete hejtmana Haška, který vás podrazil, lhal a zneužíval veřejné rozpočty?“ Sobotka zachoval chladnou hlavu, a ačkoliv je Michal Hašek jeho letitý vnitrostranický rival, naprosto suše odpověděl: „Neberu politiku osobně a snažím se odmyslet od osobních sympatií a antipatií. Jak se chcete zbavit člověka v demokratické straně?“

Sobotka svůj zadaný úkol – dotaz pro Andreje Babiše – využil k tomu, aby se svého ministra financí zeptal na elektronickou evidenci tržeb: „Chtěl bych se opakovaně ujistit, že vše bude spuštěno k 1. prosinci, jak jsme si naplánovali.“ Odpověď na tuhle otázku nedala Babišovi vůbec zabrat: „Ano, vše bude podle plánu.“

Kalousek: Ať se u kágébáků mluví o Babišovi

Naopak opačné odpovědi se od „svého“ dotázaného domáhal předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který se ptal šéfa ODS Petra Fialy: „Podpoříte náš návrh na odložení platnosti zákona o elektronické evidenci tržeb o dva roky, když už nestihneme celý zákon o EET zrušit?“ Fiala přitakal a dodal, že zákon je velkým břemenem pro živnostníky a že ODS bude nadále usilovat o jeho zrušení.

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nahrál svou otázkou předsedovi TOP 09 Kalouskovi na další výpad na Andreje Babiše, kterých bylo během debaty poměrně dost. Bělobrádkův dotaz zněl: „Byl jste vyhlášen nejlepším ministrem financí střední a východní Evropy. Teď jsme se ústy mluvčího Hradu dozvěděli, že nejúspěšnějším ministrem financí je Andrej Babiš. Co tomu říkáte?“ A Kalousek začal: „Snáším to lépe, než kdyby to řekli o mně – také by to mohli opakovat na kágébácké konferenci na Rhodosu, a tam bude přece jen vhodnější, když to budou říkat o panu ministrovi Babišovi.“

Na závěr debaty lídři ještě tipovali, jak ve volbách dopadnou. Za tři dny uvidíme, komu z nich debata i tipovaný výsledek vyšel lépe a kdo u voličů propadl.

Reklama

Doporučované