Hlavní obsah

Tys už koupil i Twitter? ptal se Kalousek Babiše

 

Reklama

Tykání, vtípky, ale i nepřehlédnutelné napětí mezi hlavními postavami stranické politiky přinesla 1. část debaty lídrů na Seznamu.

Článek

Pohled za kulisy politických debat může diváky, kteří politikou nežijí každý den, trochu překvapit: Setkávají se tu lidé, co se dobře znají, co toho už spolu hodně prožili, a i když jsou teď zrovna protivníky, po příštích volbách se mohou zase stát spojenci. Jako ve velké předvolební debatě, kterou hostil Seznam a jejíž první, „méně formální” část teď můžete vidět. (Druhou, „seriózní” část pro vás připravujeme.)

Takový Miroslav Kalousek ještě jako předseda lidovců v půlce minulého desetiletí a předseda rozpočtového výboru býval blízkým spojencem tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky.

Kdo byl v debatě lídrů na Seznamu

Politici: Bohuslav Sobotka (premiér, ČSSD), Andrej Babiš (vicepremiér, ANO), Miroslav Kalousek (předseda, TOP 09), Pavel Bělobrádek (vicepremiér, KDU-ČSL), Petr Gazdík (předseda, Starostové), Petr Fiala (předseda, ODS).

Moderátoři: Jindřich Šídlo, Jiří Kubík (oba Seznam Zprávy)

Dnes jsou z nich soupeři, jenže oba superpragmatici - a z téhle šestice také zdaleka nejdéle sloužící politici - k sobě zase klidně najdou cestu, když to bude pro oba výhodné.

Protože z téhle sestavy spolu může teoreticky vládnout každý s každým, i když vám teď třeba ODS nebo TOP 09 budou nejspíš tvrdit, že se s Andrejem Babišem nikdy nespustí. Ne, že by si to přáli, ale staré politické pravidlo říká, že po volbách je důležité jediné číslo. To, které znamená, že máte o jeden jediný hlas víc (pokud o víc, tím jen lépe), než je jedna polovina. A pak už jde jen o to, jestli se dohodnout chcete, protože pak se dohodnete na čemkoliv.

To sice už dávno ví i Andrej Babiš, přesto bylo obtížné si nevšimnout napětí, které je permanentně přítomné mezi ním a ostatními: Jakoby chtěl být šéf ANO někde jinde a s někým jiným. Tady musí být neustále ve střehu, protože neví, ze které strany přijde útok, za který považuje vlastně jakýkoliv kritický výrok na svou adresu.

Tohle napětí bude v české politice hrát v následujících dvanácti měsících do příštích sněmovních voleb hlavní roli.

Reklama

Doporučované