Hlavní obsah

S hladem v Africe bude bojovat věž ze skládačky

Jmenuje se Mashamba, je zároveň farmou, tržištěm a školou, je přesuvná, složená z jednotlivých dílů a vyhrála prestižní soutěž magazínu eVolo o nejzajímavější návrh mrakodrapu tohoto roku. Asi tak by se daly shrnout informace o budově, kterou navrhli polští designéři Pawel Lipinski a Mateusz Frankowski.

Reklama

Článek

Mashamba znamená ve svahilštině obdělávaná půda. Je to jméno příznačné, neboť právě kolem zemědělství se návrh budovy točí. „Více než čtyřicet procent lidí v subsaharské Africe žije v absolutní bídě,“ říkají tvůrci konceptu, „a polovina z nich má něco společného: jsou malými zemědělci.“

Boj s chudobou je primárním cílem Mashamby. Celá budova se skládá z malých dílů obloukovitého tvaru, které lze spojovat dohromady mnoha různými způsoby kolem centrálního prázdného prostoru.

Jednoduchá rampa prochází celou věží a propojuje jednotlivé její části. To stavbě umožňuje přizpůsobit se místním potřebám – někde bude nutné poskytnout větší prostory pro pěstování plodin nebo pro vzdělávání, jinde bude potřeba přehledný trh.

Lipinski s Frankowskim si představují, že by se v Mashambě mohla nacházet řada různých sekcí. Mezi ty nejdůležitější by patřila vertikální farma a edukativní centrum, ve kterém by se místní zemědělci dozvěděli, jak správně používat moderní nástroje, hnojiva, techniky a další nezbytnosti pro efektivní pěstování plodin.

Jak by celý systém fungoval? A jak má budova růst, aniž by zabírala zemědělcům další půdu?

Podrobnosti v tomto textu ».

• Autorem článku je Martin Duřt z Vyšší odborné školy publicistiky. Je součástí projektu Student‘s Life, který studenti připravují pro Televizi Seznam.

Sledujte pořad Student‘s Life v Televizi Seznam.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované