Hlavní obsah

S jednorázovými plasty bojuje i Kanada, do roku 2021 jejich užívání zakáže

Kanada se připojuje mezi další země, které chtějí zakázat jednorázové plasty.Video: Seznam.cz, AP, Reuters

 

Reklama

Boj s jednorázovými plasty je celosvětově palčivé téma. Mezi země zakazující jejich užívání se nyní zapojuje i Kanada, která chce zákaz uvést v platnost do roku 2021. Zákaz plastových sáčků, brček, příborů a míchacích tyčinek má snížit množství vyprodukovaného škodlivého odpadu poškozujícího ekosystém země.

Článek

Nebezpečí používání jednorázových plastů nazval kanadský premiér Justin Trudeau jako „problém, který jednoduše nemůžeme ignorovat“. „Plastový odpad končí na skládkách a ve spalovnách, znečišťuje naše parky a pláže, řeky, jezera a oceány, zamotává a zabíjí želvy, ryby a mořské savce,” uvedl ve svém prohlášení.

„V Kanadě se recykluje méně než 10 % všech používaných plastů. S takovou budeme do roku 2030 každoročně zahazovat plasty v hodnotě 11 miliard dolarů.“ Mořští savci a ptáci mohou plastový odpad i snadno pozřít. Podle kanadské vlády je takto každoročně zraněno nebo usmrceno milion ptáků a více než 100 000 mořských savců po celém světě. Každou minutu v oceánech skončí jeden kamion plný plastového odpadu, píše server CNN.

Evropský parlament přitom na konci března zakázal používání jednorázových plastů a do roku 2029 chce recyklovat 90 % všech plastových nápojových lahví. Hned v květnu se připojila i Velká Británie, zákaz jednorázových plastů chtějí zavést do roku 2020. Jenom ve Velké Británii je každoročně použito 4,7 miliardy plastových brček a 316 milionů plastových míchátek. Plasty jsou zamořeny hlavně oceány, které kvůli pomalému rozpadu plastových materiálů tvoří dle reportu Evropské komise celých 80 % veškerého mořského odpadu. Stopy a kusy plastů jsou běžně nacházeny v tělech mořských živočichů – želv, tuleňů, velryb i ptáků. Jedním z příkladů je případ březí velryby, kterou v dubnu vylovili u italských břehů. Měla v žaludku 22 kilogramů plastu.

Premiér Trudeau uvedl, že po společnostech vyrábějících nebo používajících plastové produkty bude požadovat stanovit cíle týkající se zpracování odpadů. Také kanadská ministryně životního prostředí a klimatických změn Catherine McKennaová uvedla, že je čas jednat. „Znepokojující fotografie ryb, mořských želv, velryb a dalších volně žijících živočichů, kteří byli zraněni nebo umírají kvůli plastovým odpadům v oceánech, známe všichni,“ řekla McKennaová.

Otázky ohledně řádné recyklace celosvětově používané masy plastů stále visí ve vzduchu. Přes snahu zemí jako je Kanada či Spojené království je stále nutnější najít řešení. Čína, Malajsie a Filipíny oznámily zákaz dovozů plastového odpadu za účelem recyklace, což v západních zemích rozšířilo vlnu napříč světovými dodavatelskými řetězci. Asijské státy rozhodly vracet stovky tun kontaminovaného plastového odpadu zpět do zemí původu, mimo jiné i do Kanady. Na konci května Malajsie světu oznámila, že nechce být světovou skládkou a vrátila zemím 450 tun odpadu.

Reklama

Související témata:

Doporučované