Hlavní obsah

S Josefem Poláškem a jeho rodinou na osudová místa v Brně, Kroměříži a na Zlínsku

„Tady jsme celé víkendy dřeli,“ vzpomínají Josefové Poláškové na chalupu v Tichově.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Tady na chalupě jsem trávil s kamarády svaťák. Opravdu jsme se učili na maturitu. Pak přijel tata a povídá: ‚Tady je ale mladých nevyužitých rukou’ a poslal nás kopat brambory,“ vzpomíná Josef Polášek na samotě nad Tichovem.

Článek

Tichov je vesnice za Vizovicemi, tož se tu štrngá slivovicí do pěti minut, co přijedete.

Josef Polášek přizval na výlet svého tatínka, který tady chalupu koupil. „Tady za kopcem jsem mapoval lokalitu a jako figurant mi chodil tajemník národního výboru. Zmínil jsem se, že bych tady rád chalupu. ,Není problém, ale musíš ji koupit i s dědkem.‘ Plácli jsme si, i když to bylo v dezolátním stavu. Děda bydlel dole, my jsme si udělali bývání v podkroví,“ vypráví Josef Polášek starší příběh jako ze seriálu Chalupáři.

„Chtějí po mně blbečka z reklamy na žvýkačky,“ říká Josef Polášek v Intimní zpovědi:

„Řekli nám, že bude mít těžkou srdeční vadu.” Herec otevřeně mluví i o tom, jak se rodina vyrovnala s náročnou diagnózou dcery.Video: Seznam Zprávy

Oba Josefové Poláškové vzpomínají i na to, jak se tu po chalupách scházela tajná mládežnická hnutí. Třeba „zakázaní“ skauti. Chalupu pak, přestože se na ni nevztahovala restituce, Poláškovi předali příbuzným bývalého majitele. Ti ji prodali a nový majitel Petr Šobáň ji strhl a postavil tu novou dřevěnici.

Zve pány Polášky dál. Josef obhlíží kachlová kamna a dřevěné trámy. „Je to pěknější, když je to nové, v tom romantickém, ale shnilém by se bydlet nedalo,“ uznává. „Tak na zdraví, ať se vám tu dobře žije. Slivovice excelentní!“ chválí herec stavaře.

Tichov není jediné místo na Valašsku, kam vás Josef Polášek pozve. V nedalekém Vysokém Poli se narodila jeho maminka, jako nestarší z dvanácti dětí – jednou z jejích sester je i maminka politika Josefa Čunka. „Tehdy tu byla chaloupka z vepřovic,“ vysvětluje před domem z 80. let.

Ve Zlíně navštívíme Josefovu sestru, která dodnes žije v bytě, kam si ho rodiče přinesli jako nejmladšího ze čtyř dětí z porodnice. V Brně nás vezme na uzené koleno do hospody, které si během studií a společného angažmá oblíbili s Pavlem Liškou, Tomášem Matonohou a Markem Danielem.

Ve funkcionalistickém kostele svatého Augustina nám na varhany zahraje Josefova žena Míša a ukážou nám, kam se díky místnímu knězi Martinu Holíkovi nastěhovali měsíc po svatbě. Tu měli v Kroměříži, tam také zajedeme…

Celý pořad Moje místa najdete ve videu nahoře. Premiéru pořadu vysílá Televize Seznam každé úterý ve 20:00, následují Intimní zpovědi. Starší díly pořadů si můžete pustit v archivu na videoportálu televizeseznam.cz.

Reklama

Doporučované