Hlavní obsah

S Nejedlým má do Moskvy letět i Mynář a jedna žena

Foto: Profimedia.cz

Vratislav Mynář má letět s Martinem Nejedlým do Ruska.

Reklama

Do Moskvy má podle Deníku N s poradcem prezidenta Martinem Nejedlým letět i hradní kancléř Vratislav Mynář a jedna žena. Cestu soukromým letadlem má hradit Kancelář prezidenta republiky.

Článek

Podrobnosti o cestě Nejedlého do Ruska přinesl Deník N s odkazem na vysoce postavené zdroje z bezpečnostní komunity i diplomacie. Ti mají mít k dispozici dokument s detaily cesty. Deník N uvedl, že zná jeho původ, ale z důvodu jeho citlivosti ho nemůže zveřejnit. Dokument obsahuje tři jména, kromě Nejedlého v něm figuruje i Vratislav Mynář a jedna žena.

Jména cestujících mají být podle Deníku N už schválena z Moskvy. S ohledem na současnou pandemii je odškrtla přímo vicepremiérka Taťjana Golikovová, která má na starosti zdravotnictví. Stejnou informaci dostal i český zastupitelský úřad v Moskvě.

Důvod cesty Hrad ještě nevysvětlil. Nejedlý ji ale podnikne v době, kdy se premiér Andrej Babiš vyjádřil k dostavbě jaderného reaktoru v Dukovanech. Ten má podle předsedy vlády řešit až příští vláda. Na cestu Nejedlého do Ruska upozornil už dřív týdeník Respekt a server Aktuálně.cz.

Složením delegace, která má do Moskvy odcestovat, se v současnosti zabývá česká diplomacie i bezpečnostní komunita. Ta považuje téma jaderného tendru jako velmi citlivé. Dříve doporučila z bezpečnostních důvodů vyřadit právě Rusko a Čínu. Nejedlý ale spojitost s Dukovany vyloučil. Program nicméně publikovat nechce.

Výdaje cesty bude podle zmiňovaného dokumentu hradit Kancelář prezidenta republiky. Cestovat má delegace soukromým letadlem.

Kancléř Vratislav Mynář ani mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na dotazy Deníku N nereagovali. Poradce Nejedlý odmítl, že by Mynář měl letět. „Pan kancléř má lepší věci na práci,“ sdělil Deníku N. Stejně tak odmítá, že by byl cílem cesty dukovanský tendr.

„Účel cesty je obalený do rozmrazení těch dialogů, ale jako podtéma se má řešit i tendr na Dukovany,“ řekl však Deníku N zdroj obeznámený s přípravou cesty.

Reklama

Doporučované