Hlavní obsah

Smiřte se s tím. Mít auto ve městě bude luxus, přibývá jich příliš rychle

Lidé to neradi slyší, ale parkování, které už je dnes ve velkých městech problémem, se stane luxusem. Podrobnosti v novém díle pořadu Peníze, nebo život.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přeplněné ulice, kolony, zácpy, nedostatek parkovacích míst. A zbytečné exhalace z výfuků vozů, jejichž řidiči krouží městskými centry a hledají místo, kam svůj vůz odstavit. Na situace, jež čím dál víc stresují obyvatele velkých měst, je jediný lék: omezit vjezd aut do center.

Článek

Znamená to ovšem nabídnout lidem co nejkomfortnější náhradu v podobě veřejné dopravy ve městě i na příměstských linkách. A umožnit těm, kdo denně cestují za prací do města z okolních obcí, odstavit vůz na nejbližším nádraží či autobusové zastávce.

Radnice a hejtmanství v České republice na tuto potřebu zatím reagují se zpožděním. Je politicky ošidné říct otevřeně lidem, že se centra měst vůči individuální automobilové dopravě budou do budoucna spíš uzavírat. A sami občané to neradi slyší.

Proto například v Brně vzbudilo velké diskuse rozhodnutí místní radnice o zavedení placeného rezidentního parkování po vzoru Prahy od letošního září. Také v Praze se zóny, v nichž se parkuje jen na základě předplacené karty, případně za jednorázové poplatky, rozšiřují. A také tady to budí kontroverze.

Problém s parkováním se přitom šíří z míst, kde je radnice zpoplatnily, na hranice těchto území, protože lidé přijíždějící do měst za prací nemají své vozy kde odložit. Parkovací místa podél železnice tak proto už první středočeské obce začaly rezervovat jen pro své občany a přespolní tu nemají šanci.

Narůstající problém a cesty k jeho řešení zkoumá nový díl pořadu Zuzany Kubátové Peníze, nebo život. Závěr vás nepotěší: auto ve městě bude do budoucna příliš drahý luxus, pomoci se tomu nedá. V Londýně či Mnichově už to pochopili, počet aut na tisíc obyvatel je tu nižší než v Praze či ve Varšavě.

Pořad Peníze, nebo život na téma auto ve městě sledujte v úvodním videu.

V premiéře si jej můžete pustit každý druhý čtvrtek od 20:00 v televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované