Hlavní obsah

S USA jsme propojení, říká primátor Plzně před návštěvou Pompea

Foto: wikimedia

Mike Pompeo.

Reklama

Plzeň se intenzivně připravuje na návštěvu amerického ministra zahraničí Mikea Pompea. Rozhodnutí šéfa americké diplomacie zavítat v úterý 11. srpna do Plzně vnímá město jako obrovskou poctu.

Článek

„Jsem hrdý na to, že si Mike Pompeo vybral k návštěvě právě Plzeň, která je tolik propojená s americkou historií,“ řekl primátor Plzně Martin Baxa. „Každoročně si květnovými slavnostmi připomínáme těžce získanou svobodu, kterou nám právě američtí vojáci v květnu 1945 přinesli. O to více, že jsme o ni záhy přišli. Plzeňané jsou vděční za možnost si osvobození připomínat a radují se ze setkání s veterány. Návštěva Mikea Pompea význam těchto událostí posiluje a pro nás jako Českou republiku je důležité si připomínat, že naše dějiny jsou s těmi americkými propojeny.“

Pompeo v západočeské metropoli položí květiny u památníku Díky, Ameriko!, kde také pronese projev. Cestu do Plzně zvažoval americký ministr zahraničí již dříve, a to u příležitosti letošních květnových oslav 75. výročí osvobození města americkou armádou. Plány zmařila pandemie koronaviru.

Plzeň se vojáků s bílou hvězdou dočkala 6. května 1945 a stala se posledním velkým městem, které na evropském kontinentu osvobodila 3. americká armáda generála George Pattona. Památka bojujících nebo padlých Američanů byla po roce 1948 znevažována a jakékoliv oficiální oslavy příchodu americké armády do Plzně byly až do roku 1989 nemyslitelné. Od roku 1990 se Plzeň každoročně v květnu pomyslně vrací do roku 1945. Na Slavnosti svobody přijíždějí desítky tisíc lidí z celého světa.

Reklama

Doporučované