Hlavní obsah

Safari i z gauče. Rezervace s posledními bílými nosorožci sdílí videa

Užít si safari z gauče? Jde to, ukazuje rezervace s posledními bílými nosorožci.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Miliony firem závislých na turismu bojují o přežití. Mezi nimi i rezervace v Keni s posledními dvěma samicemi nosorožců bílých na planetě. Kvůli tíživé finanční situaci teď průvodci zvířata streamují živě na sociálních sítích.

Článek

Denní rutina pracovníků rezervace Ol Pejeta v Keni se otočila o 180 stupňů. Turisté kvůli pandemii za vzácnými exotickými zvířaty jezdit nemohou – letecká doprava se prakticky zastavila a bezpečnostní opatření jsou striktní. Afričtí ochranáři a průvodci proto berou do rukou smartphony a posílají mnohdy i největší savce planety za lidmi domů, píše agentura AP.

Pandemie přinesla safari na gauč

Službu vzešlou z koronavirové krize pojmenovali Sofa Safari, v překladu Gaučové Safari. Ochránci ukazují kromě zvířat i techniky boje proti pytlákům.

Virtuální safari.

Videa na Facebooku a Instagramu jsou zdarma, lidé ale mají možnost rezervaci finančně podpořit. Turismus tvoří přes polovinu jejích příjmů, ze kterých platí i ochranu kriticky ohrožených zvířat. Proto jsou v této době jakékoliv dobrovolnické dary i pro jiné parky důležité.

„Letošní ztráta na příjmech bude někde okolo tří milionů dolarů. Jenom odteď do konce prosince to dělá díru asi za tři miliony dolarů. A upřímně nevím, jak ji vyplníme,“ říká ředitel rezervace Richard Vigne.

Mizí peníze na ochranu proti pytlákům

Ol Pejeta je domovem více než 130 ze zbývajících 5600 nosorožců černých. Ochrana jednoho vyjde na 10 tisíc dolarů ročně. Za všechny to vedení keňské rezervace spočítalo na skoro dva miliony.

Daleko hůř jsou na tom ale poslední samice nosorožce bílého na světě. Nejenže jim teď vědci nemohou přijet odebrat vajíčka k oplodnění ve zkumavce kvůli riziku nákazy, ale i tento výzkum pro záchranu druhu stojí peníze.

Kriticky ohrožení nosorožci (podle červeného seznamu IUCN).

Nákladná je i záchrana druhu

Je třeba například uhradit náklady na cestu týmu odborníků z Berlína do Keni, odkud musí genetický materiál ihned po odebrání putovat do Nairobi a okamžitě nato do Itálie, jak vyplývá ze studie magazínu Science Daily. Kromě toho se koná i alternativní výzkum za použití kmenových buněk zvířat.

„Přirozeně se už rozmnožit nemohou, takže musíme upoutat co nejvíce pozornosti a vybrat co nejvíce peněz tak, aby k oplodnění in vitro mohlo dojít co nejdřív,“ vysvětluje Ellie Jones-Perrottová, autorka služby Sofa Safari.

Natáčet videa pro trochu podpory přitom není nic jednoduchého. Když už prý neprchají zvířata, vypadne třeba internet.

Okolo 20 až 30 milionů Afričanů bez práce

Do Afriky loni přijelo přes 70 milionů turistů, uvádí agentura Reuters s odkazem na Světovou organizaci cestovního ruchu pod OSN. Mnozí z nich přicestovali právě kvůli safari či jízdám po savanách. Nebo také za lovem trofejí, který se koná za dohledu a praktických regulací přírodních rezervací tak, aby nedocházelo k pytláctví a peníze šly i na podporu tamních obyvatel a ochrany zvířat.

Nezisková organizace African Wildlife Foundation citovaná Světovým ekonomickým fórem dodává, že za dobu omezení cestovního ruchu jsou v ohrožení nejen zvířata, ale i 20 až 30 milionů Afričanů, kteří jsou přímo nebo nepřímo na turismu závislí. Ten se podílí na africkém HDP až z 8,5 procenta a předloni generoval na 194,2 miliardy dolarů, píše magazín Geographical.

Reklama

Doporučované