Hlavní obsah

Safari Park Dvůr Králové odchoval osm mláďat vzácného liánovce kapského

Foto: ZOO Dvůr Králové

Ilustrační foto.

Reklama

V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se podařilo odchovat osm mláďat vzácného jedovateho hada liánovce kapského. Ve dvorské zoo se vylíhla také matka mláďat.

Článek

Jde o mimořádný úspěch, na světě rozmnožuje tyto hady jen Safari Park Dvůr Králové. Mláďata vyrůstají v zázemí pavilonu Vodní světy.

„Daří se jim výborně. Ochotně přijímají malé žabky, gekony a výjimečně i malé rybky,“ uvedl ošetřovatel Martin Smrček. O jedovaté liánovce pečuje od roku 2015, kdy byla do safari parku dopravena první zvířata z Jihoafrické republiky. Tam se živí především drobnými plazy.

Samice nakladla vajíčka v teráriu, ošetřovatelé vejce následně umístili do inkubátoru, v němž se po dvou měsících vývoje mláďata vylíhla. V inkubátoru se nyní vyvíjí ještě snůška další samice.

Rodiče malých liánovců mohou návštěvníci pozorovat v jednom z terárií expozice Jedovatá Afrika. „Rozmnožení těchto náročných plazů v druhé generaci potvrzuje, že jsme problematiku zvládli. To je mimořádné cenné a důležité,“ uvedl Smrček. Podle něj byl safari park v roce 2017 první evropskou zoo, která v chovu uspěla.

Chov je velmi obtížný, protože liánovci žijí v podmínkách se střídavým klimatem, uvedla dvorská zoo. Ošetřovatelé jim simulují zimu tím, že je na dva měsíce přestěhují do chlazené místnosti. Chov provází i další úskalí. Liánovci mají zadní jedové zuby a poměrně prudký jed, na který neexistuje antisérum. „Zejména dospělí jsou agresivní. Pokud s nimi musíme manipulovat, vždy tak děláme v kevlarových bezpečnostních rukavicích,“ uvedl Smrček.

Chov liánovců ve Dvoře Králové nad Labem pomáhá vědeckému poznání druhu, uvedla dvorská zoo.

Safari park Dvůr Králové patří Královéhradeckému kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem ve východních Čechách. Chová přibližně 2500 zvířat 320 druhů. Dvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je také v chovu žiraf, zeber a nosorožců.

Reklama

Doporučované