Hlavní obsah

Salvador bude mít prvního svatého. Jeho vrah stále uniká

Lidé ve meště San Salvador dožadující se spravedlnosti pro zesnulého Óscara Romera.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Kněze Óscara Romera o víkendu prohlásí papež František za svatého římskokatolické církve. Do ulic města San Salvador vyšli lidé protestovat za vyšetření jeho vraždy z počátku 80. let.

Článek

Romero byl arcibiskup a katolický kněz, kterého v roce 1980 zastřelili během kázání. Veřejně se vyslovoval proti tehdejším represím vlády a odmítal zbožné vzhlížení k vyšším zbohatlickým vrstvám.

Posledních pár let byla jeho vražda opomenuta. Avšak nyní po více jak třiceti letech se snad dočká pořádného vyšetření díky obyvatelům Salvadoru, kteří vyšli do ulic města San Salvador a dožadovali se o dopadení pachatele.

Mezi hlavními podezřelými z vraždy duchovního je bývalý voják. Ten spravedlnosti dlouho unikal díky amnestiím, které ale nedávno zrušil salvadorský soud.

Romero byl blahořečen a prohlášen za mučedníka v roce 2015, čemuž předcházel velký nesouhlas. Tento akt spojil bývalé marxistické guerilly a jejich nepřátele. O prohlášení za svatého rozhodla Vatikánská teologická a lékařská komise na základě připsání zázraku Romerovi.

Zázrak se měl stát u Cecilie Maribelové, která byla v kritickém stavu ohrožení života a vyléčila se poté, co se její manžel modlil právě k arcibiskupovi. Cecilie by měla být jednou z účastnic ceremoniálu ve Vatikánu. „Jsem mu velmi vděčná za jeho poslání a pomoc. Je to zázrak. Dnes tu pan Romero není jen pro spásu Salvadoru, ale pro celý svět. Jsem šťastná, že máme někoho dalšího, kdo tu stojí při nás,“ říká Cecilia. Prohlásit za svatého by měl Romera Vatikán tento víkend.

Reklama

Související témata:

Doporučované