Hlavní obsah

Saúdové porazí Apple. Vstup na burzu jim dá nejhodnotnější firmu světa

Foto: Reuters

Vstup Saudi Aramco na burzu patří k nejočekávanějším operacím roku.

Reklama

Primární nabídka akcií saúdskoarabského ropného gigantu Saudi Aramco bude největší na světě. Firma oznámila, že stanovila cenu za akcii na horním konci uváděného rozpětí, tedy na 32 rijálů (téměř 200 Kč). Při prodeji 1,5 procenta akcií tak Aramco z prodeje získá 25,6 miliardy USD (589 miliard Kč).

Článek

Vstup saúdskoarabské firmy na burzu překoná všechny rekordy včetně primární nabídky akcií čínské firmy Alibaba. Ta v roce 2014 získala z prodeje akcií 25 miliard USD (574,9 miliardy Kč). Informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že by firma mohla využít také tzv. greenshoe opce, která umožňuje počet upisovaných akcií zvýšit, a z nabídky by v tomto případě mohla získat až 29,4 miliardy dolarů.

Tržní kapitalizace firmy bude činit 1,7 bilionu dolarů, a společnost se tak stane nejhodnotnější firmou s akciemi na burze. Nyní je jí firma Apple, jejíž tržní kapitalizace činí necelých 1,2 bilionu dolarů. Tržní kapitalizace však nedosáhne dvou bilionů USD, o což usiloval korunní princ Muhammad bin Salmán.

S akciemi by se mělo začít obchodovat ještě tento měsíc na akciové burze v Rijádu.

O nabídce akcií Aramco se mluví už několik let a byla netrpělivě očekávána. Nabídka je mimo jiné důležitá jako zdroj financování plánů korunního prince Muhammada bin Salmána, jehož cílem je snížit závislost saúdskoarabské ekonomiky na příjmech z ropy.

Aramco je největším producentem ropy na světě a na celosvětové produkci se podílí zhruba deseti procenty. Podnik loni vytvořil čistý zisk 111 miliard dolarů, což z něj učinilo nejziskovější firmu na světě.

Co zahrnuje Saudi Aramco.Video: Jan Marek, Reuters

Reklama

Doporučované