Hlavní obsah

Saúdové přivírají kohoutek. Chtějí zdražit ropu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Saúdskoarabský ropný gigant Saudi Aramco se chystá ke vstupu na burzu, a tak Saúdové dělají vše pro to, aby z toho nebyla ostuda. Chtějí mimo jiné využít blížící se schůzku ropného kartelu OPEC, aby si ohlídali snížení těžby a tedy zvýšení cen klíčové suroviny.

Článek

Vstup společnosti Saudi Aramco, největší ropné firmy světa, se rychle blíží a Saúdská Arábie chce využít svůj vliv k tomu, aby těžaři ropy sdružení v kartelu OPEC schválili omezení těžby. Jejich schůzka se koná tento týden ve Vídni.

Zatím se státy OPECu a Rusko byly schopné dohodnout na omezení těžby ve výši 1,2 milionu barelů denně, nyní by pouštní království rádo přivřelo kohouty o dalších 400 tisíc barelů denně, a to až do června 2020. S rostoucí cenou ropy pak povyskočí také hodnota akcií ropných firem – se Saudi Aramco v čele. „Chtějí trh překvapit,“ řekl agentuře Reuters jeden z jejích zdrojů na adresu Saúdů.

O ceně, za kterou bude obchodování startovat, se bude rozhodovat ve čtvrtek, tedy ve stejný den, kdy budou ve Vídni jednat špičky OPECu. Vstup na burzu by pak podle odhadů analytiků mohl ohodnotit celé Saudi Aramco na 1,5 až 1,7 bilionu dolarů.

Ostatní členové kartelu budou na saúdskoarabskou iniciativu pravděpodobně slyšet. Z analýzy situace na ropném trhu, který připravila ekonomická rada OPEC, hrozí při současné úrovni těžby snižování ceny této suroviny. Což aktuálně není v zájmu žádného těžaře.

Co na to Rusové?

Hodně bude záležet na postoji Ruska, které sice není členem OPECu, ale na důležitých rozhodnutích se s ním dokáže domluvit. Podle zdrojů agentury Reuters diplomaté z Rijádu na Rusku „pracují“, ačkoliv Moskva škrty v těžbě dosud spíše odmítala. I kdyby se však Rusko nakonec postavilo proti OPECu, budou Saúdové pravděpobně ochotní snížit svou těžbu víc, aby dosáhli svého.

To už ostatně dělají nyní. Podle kartelových dohod měla Saúdská Arábie stáhnout těžbu o 322 tisíc barelů denně, ve skutečnosti ale vysála ze světových trhů více než 700 tisíc barelů.

Jakmile se spekulace o dalším omezení těžby objevily, vzrostla cena severomořské ropy Brent o dvě procenta na 62 dolarů za barel.

Jednoduché to však šejkové s Rusy mít nebudou. Do hry o cenu ropy totiž poměrně výrazně promlouvají také američtí těžaři z břidlic. Jejich těžba je finančně náročnější než u tradičních postupů, takže za současných podmínek snižují investice. Pokud by se ale cena ropy vydala směrem nahoru, budou svou produkci posílat na trh stejně jako dosud.

O tom, že se s USA a jejich produkcí musí počítat, ukázaly také nejnovější statistiky. Podle nich se Spojené státy díky břidličné ropě poprvé za řadu desetiletí staly čistým vývozcem. Export ropy a ropných produktů v září převýšil import o 89 000 barelů denně a měsíční bilance amerického zahraničního obchodu s ropou tak byla kladná poprvé od roku 1949, kdy vláda začala tyto údaje shromažďovat.

Reklama

Doporučované