Hlavní obsah

Sbírat, či nesbírat? Kandidáti na prezidenta loví podpisy, vzor petice ještě nevyšel

Kandidáti na prezidenta mají problém. Nasbírané podpisy nemusí platit.

 

Reklama

Cesta nestranických zájemců o post prezidenta se dál komplikuje. Nejenže musejí sehnat na petici 50 tisíc podpisů nově i s číslem občanského průkazu, jak minulý týden schválil Senát. Navíc není jasné, jestli už mohou začít podpisy sbírat nyní. Nebo zda mají čekat, až nový zákon vyjde ve Sbírce zákonů a vstoupí v účinnost.

Článek

V zákoně je totiž nově věta, že na petičních arších musí být uvedeno, od kdy bylo poprvé možno sbírat podpisy. Do normy se dostala kvůli tomu, aby bylo možné ověřit například platnost podpisu zesnulého podporovatele.

Jak zjistila redakce Seznam Zprávy, opatrný textař Michal Horáček kvůli tomu ještě podpisy nesbírá, zatímco lékař Marek Hilšer už ano – má prvních 150 podepsaných občanů.

Hilšer se odvolává na konzultace s Ministerstvem vnitra. Jenže z vyjádření úřadu pro Seznam vyplývá, že by kandidáti na prezidentský úřad měli se sběrem ještě vyčkat. Zákon, který jej upravuje, totiž ještě nebyl podepsán. Nadto ve Sbírce zákonů bude i správný vzor petice, který se má používat.

„Naprostá jistota ohledně zákonných požadavků na náležitosti petice tak nastane až s platností zákona, tj. jeho vyhlášením ve Sbírce zákonů. Předpokládá se, že ve stejné částce Sbírky zákonů bude vyhlášena i novela prováděcí vyhlášky k zákonu o volbě prezidenta republiky, v jejíž příloze je uveden vzor petice," uvedla Klára Pěknicová z tiskového odboru Ministerstva vnitra.

Miloš Zeman: Jak oznámil, že bude znovu kandidovat?

Reklama

Doporučované