Hlavní obsah

Schillerová uvažuje o zmrazení platů státních zaměstnanců

Foto: Jan Mihaliček

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Vicepremiérka Alena Schillerová: Schodek rozpočtu příští rok nebude pod 300 miliard korun.

Článek

Schodek státního rozpočtu příští rok nebude pod 300 miliard korun, uvedla v České televizi ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Nepočítá s tím, že by se zvedaly platy ve státní správě. Pro letošek Sněmovna zvýšila plánovaný deficit z 320 na 500 miliard korun. Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) půjde velká část těchto dodatečných peněz na „předvolební dárečky“. Schillerová to odmítá.

„Počítám s tím, že to bude rozhodně schodkový rozpočet, s tím, že nebude pod 300 miliard korun, počítám také. Je potřeba si uvědomit, že ještě minimálně půl roku budeme v nějaké covidové situaci,“ uvedla dnes ministryně. V dubnu podle ní Ministerstvo financí vypracuje novou makroekonomickou predikci. Podle Schillerové už by tehdy mělo být zřejmé, jak to bude s uvolňováním opatření proti šíření koronaviru.

Ekonomický expert ODS Schillerovou kritizuje:

Kvůli již dříve schválenému daňovému balíčku vypadne z příjmů rozpočtu asi 100 miliard korun. „Na příjmové straně bude chybět daňový balíček, ale já si za ním stojím. Těch zhruba 100 miliard korun, o kterých je tam (v příjmech rozpočtu kvůli daňovému balíčku) méně, tak ty zůstaly většinou lidem. My jsme se k tomu zavázali v programovém prohlášení. Navrhla jsem, aby platy ve státní správě nerostly. V tuto chvíli si to nemůžeme dovolit. Ale to zůstalo v kapsách lidí. A to se nám vrátí v té okamžité nebo odložené spotřebě,“ řekla ministryně financí.

Reklama

Doporučované