Hlavní obsah
Online

Rekordní schodek rozpočtu prošel do druhého čtení

Jednání Poslanecké sněmovny.Video: PSP

 

Reklama

aktualizováno •

Mimořádnou schůzi k hlasování o schodku rozpočtu jsme sledovali v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět?

- Vládní návrh na zvýšení letošního schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun propustila Sněmovna po pěti hodinách debaty do druhého čtení. Předloha odolala opozičnímu návrhu na vrácení vládě k přepracování. Nyní ho dostane k projednání rozpočtový výbor. Závěrečné schvalování se očekává v červenci.

- Ministryni financí Aleně Schillerové se nepodařilo prosadit, aby bylo zvýšení schodku projednáváno zrychleně ve stavu legislativní nouze.

- Podporu pro vyšší schodek menšinové vládě ANO a ČSSD přislíbili komunisté. Opozice kritizuje, že vláda dostatečně nepopsala, na co peníze použije.

  • Rozpočet jde do druhého čtení

    Sněmovna poslala návrh rozpočtu do druhého čtení, schválila také, že rozpočet probere rozpočtový výbor, a zkrátila čas projednání. Závěrečné schvalování se očekává v červenci.

  • Začíná hlasování

  • Skončila obecná rozprava

    Závěrečného slova se ujala ministryně financí Alena Schillerová. „Oceňuji debatu, že byla konstruktivní. Samozřejmě ale nesouhlasím s většinou výtek, co tu zazněla,“ uvedla Schillerová. Schodek je podle ní nutné vnímat optikou toho, co vše rozpočet sanuje. „Není tam položka, za kterou by si tato vláda nestála,“ dodala.

  • Opozice dále kritizuje vládní návrh rozpočtu

    Debata ve Sněmovně pokračuje ve stejném duchu. Zástupci opozice kritizují 500miliardový schodek, který vláda žádá schválit, ale nerozvádí, na co mají peníze konkrétně jít. „Každého občana ČR, včetně kojenců, zadlužíme na 50 000 korun,“ uvedl poslanec ODS Jan Skopeček.

  • Výše schodku se ještě může měnit

    Za normálních okolností by po prvním čtení rozpočtu bylo jisté, jak velký bude schodek. Poslanci totiž schválí jeho výši a v dalších čteních už ji nemohou měnit. Aktuálně probíraná verze rozpočtu se ale podle sněmovních legislativců projednává jako běžný zákon. Poslanci tak teoreticky mohou s výší schodku v příštích týdnech ještě zahýbat.

  • Pokračuje jednání

    Poslanci se po pauze znovu pustili do projednávání státního rozpočtu.

  • Jednání je na hodinu přerušeno

    Poslanci vyhlásili hodinovou pauzu na oběd. Pokračovat se bude ve 14 hodin.

  • Komunisté chtějí jednat o vyšším zdanění firem

    Komunisté chtějí na podzim, tedy rok před sněmovními volbami, jednat s vládou o změně výběru daní. Poté, co menšinovému kabinetu opětovně slíbili podpořit zvýšení rozpočtového deficitu, to uvedl na tiskové konferenci poslanec Jiří Dolejš. Už v sobotu po jednání širokého vedení strany, které přijetí rekordního 500miliardového schodku schválilo, předseda KSČM Vojtěch Filip mluvil o plánu na zavedení dvojí sazby daně z příjmů právnických osob. „Když se dělají dluhy, někdo to musí splácet,“ uvedl Dolejš s dodatkem, že komunisté nedopustí, aby krize způsobená epidemií koronaviru dopadla na občany.

  • Pekarová: Končí mejdan

    Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nařkla vládu z toho, že se nepřipravovala na ekonomickou krizi. „Končí šestiletý mejdan,“ poznamenala. Předseda hnutí STAN Vít Rakušan řekl, že rozpočet nemá žádné přesné parametry a vláda rozepsala vládní rezervu do jednotlivých kapitol velmi hrubě. „My se ptáme, kam vlastně míří rozpočtové výdaje a komu mají pomoci,“ uvedl.

  • Schillerová: Budou rekordní investice

    Podle ministryně Schillerové půjde na investice rekordních 200 miliard korun. Opozice ale kritizuje, že není jasné, na jaké projekty peníze půjdou a zda jsou vůbec připravené. „Copak tenhle nesmysl může někdo věřit vládě, která staví 4 km dálnic ročně?“ ptá se na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

  • Rozpočet se bude projednávat ještě v červenci

    V úterý by měli poslanci schválit rozpočet v 1. čtení - v něm odhlasují pouze základní parametry rozpočtu. Druhé čtení by se mohlo uskutečnit na začátku července, konečné schválení rozpočtu by mělo být hotové do poloviny července.

  • Lidovci chtějí lhůty v projednávání alespoň 10 dní

    KDU-ČSL chce, aby mezi jednotlivými čteními při projednávání vládního návrhu na prohloubení letošního rozpočtového schodku na 500 miliard korun byly alespoň desetidenní lhůty. Lidovci se na tom shodli se Starosty a nezávislými (STAN), většina ale pro návrh asi nebude, řekl na tiskové konferenci předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

  • Schillerová doufá, že změna schodku bude poslední

    Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) doufá, že projednávaná novela letošního rozpočtu, která zvyšuje jeho schodek až na 500 miliard korun, je poslední. „Chápu, že někteří z vás patrně považují počet jednání k letošnímu rozpočtu za nezvyklý,“ řekla ministryně.

  • Kalousek: Z krize se neprodotujeme penězi pro kamarády

    Miroslav Kalousek (TOP 09) kritizuje ministryni financí Alenu Schillerovou za to, že žádá navýšení schodku, aniž by dokázala vysvětlit, jak přesně vláda peníze použije. „Opravdu chceme podepsat vládě bianco šek? Z krize je možná možné se proinvestovat, ale není možné se z ní prodotovat dotacemi kamarádům,“ řekl Kalousek. Narážel například na zvažovanou podporu Smartwings, jejichž spolumajitelem je Jiří Šimáně, přítel premiéra Andreje Babiše.

  • Poslanec ČSSD: Bez plánu schodek nepodpořím

    Poslanec vládní strany ČSSD Roman Onderka napsal na svůj blog, že není ochotný podpořit návrh na schodek půl bilionu, dokud nedostane konkrétní plán, jak budou peníze použity. „Nechci se stavět na zadní a dělat ze sebe potížistu, navíc si skutečně myslím, že toto je přesně ta krize, ze které je třeba se proinvestovat. Ale #sorryjako – mám svoje zkušenosti a odmítám podepsat premiérovi a ministryni financí bianco šek na dvě stě miliard korun,“ napsal Onderka.

  • Rozpočet se nebude projednávat zrychleně

    Sněmovna se po hodině a půl dostává k projednávání rozpočtu. Vládě se nepodařilo prosadit, aby byl zákon projednán v režimu legislativní nouze. Pro stav legislativní nouze hlasovalo jen 67 ze 165 přítomných poslanců, vedle zástupců ANO pouze jeden z vládních sociálních demokratů. Zdrželo se i několik poslanců ANO včetně premiéra Andreje Babiše.

  • TOP 09 chce rozpočet vrátit k přepracování

    TOP 09 navrhne vrácení rozpočtu vládě k přepracování s doporučením, aby výdaje i saldo byly sníženy o 80 miliard korun. Vláda by také návrh měla doplnit o makroekonomický rámec. „Za 30 let své praxe jsem nezažil, že by si nějaká vláda požádala o takové zvýšení schodku, aniž by to doplnila makroekonomickým rámcem,“ komentoval to Miroslav Kalousek.

  • Jednání se dále odkládá

    Jednání o schodku se zkomplikovalo ještě dříve, než začalo. Sněmovna prodloužila pauzu o další hodinu. Jednat se začne nejdříve v 10:30. Vláda chce, aby Sněmovna schvalovala rozpočtovou novelu zrychleně ve stavu legislativní nouze. Zatím pro tento postup ale nemá dostatečnou podporu. Proti se vyslovují i komunisté, kteří kabinet ANO a ČSSD v dolní komoře tolerují. Pro běžné projednání předlohy ve třech čteních se už dřív vyslovil i rozpočtový výbor.

  • Schůze je na půl hodiny přerušena

    Jednání Sněmovny bylo hned ze začátku na půl hodiny přerušeno. Pauzu navrhl Jaroslav Faltýnek z ANO, během ní by se představitelé stran měli dohodnout, jak v průběhu schůze postupovat.

  • Hamáček: Rezerva je vyčerpaná

    Podle vicepremiéra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka je zvýšení schodku nutné, pokud má vláda v krizi podpořit občany a firmy. „Vládní rezerva je vyčerpaná. Minulý týden tam bylo 100 milionů korun,“ uvedl Hamáček před jednáním Sněmovny.

Reklama

Hlavní zprávy