Hlavní obsah

Navýšení platů o deset procent nepřichází v úvahu, shodli se Babiš se Zemanem

Babiš u prezidenta obhájil padesátimiliardový rozpočtový deficit.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident Zeman se shodl s premiérem Andrejem Babišem a ministryní financí Alenou Schillerovou (oba ANO), že návrh odborů na růst platů ve veřejné správě o deset procent není adekvátní.

Článek

Po sobotním setkání s prezidentem Zemanem a jeho expertním týmem na zámku v Lánech to řekla ministryně Schillerová. Vláda počítá v návrhu rozpočtu na příští rok s růstem platů učitelů o 15 procent a u ostatních zaměstnanců, tedy hasičů, policistů či úředníků, s růstem o šest procent. Odbory navrhují desetiprocentní růst.

„Odbory požadují navýšení o 10 procent, což by bylo dalších pět miliard korun navíc, a shodli jsme se, že debatu sice musíme vést, ale takové navyšování platů není adekvátní,” uvedla Schillerová.

Vláda a odbory se nedohodly na růstu platů ve veřejném sektoru již na počátku července. Dále ale budou jednat o několika variantách přidání, které má propočítat Ministerstvo práce a sociálních věcí. Dohoda o tom, o kolik a od kdy si zaměstnanci státu a veřejných služeb polepší, by mohla padnout do poloviny srpna.

„Chceme navyšovat především těm, kteří mají nejméně, například v kultuře, a nechceme plošné navyšování,” zopakoval dnes Babiš.

Zároveň se Schillerovou zopakovali, že důraz je v návrhu rozpočtu kladen na školství, důchody, investice a dopravní infrastrukturu. Začátkem srpna by přitom měly podle ministryně začít pravidelné debaty Ministerstva financí s jednotlivými ministry o rozpočtu jednotlivých resortů.

MF mimo jiné také navrhuje v rozpočtu omezit neobsazená tabulková místa na úřadech, na která jsou vypláceny peníze. Krácení se nemá týkat regionálního školství a parlamentních kapitol, uvádí materiál. Opatření by podle ministerstva mělo uspořit 3,4 miliardy korun a snížit počet míst o 2221.

Prezident se podle Schillerové také zajímal především o to, z čeho MF vycházelo při sestavování návrhu rozpočtu.

„Shodli jsme se na tom, že veřejné finance i údaje o ekonomice jsou velmi dobré,” řekla. Uvedla zároveň, že se Zemanem nehovořili o jeho výhradách k navrhovanému schodku 50 miliard korun. Prezident v nedávném projevu ve Sněmovně řekl, že je pro deficit v době krize, ale ne v době růstu ekonomiky.

Reklama

Doporučované