Hlavní obsah

Sdílel video útoku na novozélandské mešity. Teď ho čeká 21 měsíců za mřížemi

Philip Neville Arps sdílel videa krátce po útoku 30 lidem.Video: Daniela Kučerová , Reuters

 

Reklama

Novozélanďan dostal trest za sdílení videa z útoků v mešitách ve městě Christchurch, při kterých bylo zastřeleno 51 lidí. Muže čekají necelé dva roky za mřížemi.

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý Philip Neville Arps si dnes na okresním soudu v Christchurch vyslechl rozsudek. Arpsův právník Anselm Williams pro CNN potvrdil, že si muž odpyká 21 měsíců za dvě obvinění z distribuce nežádoucího materiálu. Útok na mešity, který se odehrál 15. března, útočník živě streamoval a Arps krátce po incidentu kopie těchto nahrávek rozeslal asi mezi třicet lidí.

Video ale bylo po útoku novozélandským úřadem pro film a literaturu klasifikováno jako nevhodné a jeho vlastnění či sdílení označeno za trestný čin. Podle novozélandských zákonů hrozí za šíření takového nevhodného materiálu trest až 14 let odnětí svobody. Soudce Arpsova případu Stephen O’Driscoll řekl, že když byl Arps během úterního soudního líčení požádán o svůj názor na video, popsal ho jako „úžasné“.

„Vaše urážky oslavují a podporují masovou vraždu vykonanou pod záminkou náboženské a rasové nenávisti,“ řekl soudce O'Driscoll podle zprávy Radio New Zealand (RNZ). „Ze všech materiálů, které jsem měl před sebou, je jasné, že máte k muslimské komunitě silný a neochvějný postoj.” Williams uvedl, že jeho klient Arps podal proti rozsudku odvolání. Trest je podle něj „příliš přísný“. Termín slyšení zatím nebyl stanovený.

Arps vlastní izolační společnost s názvem Beneficial Insulation, která používá nacistické logo a která je i spojována s útočníkem z Christchurch. Obžalovaný z útoku 15. března, osmadvacetiletý Brenton Tarrant, by měl před soudem stanout znovu příští rok. V soudním řízení na začátku měsíce se za zavraždění 51 lidí, 40 pokusů o vraždu a obvinění z terorismu necítil vinný. Obvinění takového rozsahu padlo na půdě Nového Zélandu poprvé.

Za šíření videa z christchurchských mešit jsou kromě Arpse obvinění i dva mladiství, osmnáctiletý a šestnáctiletý, které také zastupuje Williams.

Po událostech z 15. března projevili politici a muslimští Novozélanďané obavy z nenávistných řečí šířených na internetu. V květnu premiérka Jacinda Ardernová spolu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem během akce Christchurch Call to Action vyzvala technologické společnosti a státy, aby společně pracovaly na ukončení zneužívání sociálních médií pro teroristické činy.

Novozélandský ministr spravedlnosti Andrew Little v březnu oznámil, že by zákony o nenávistných projevech měly být přezkoumány, a mohla by tak být nastolena nová právní obrana proti nenávistným činům. Podle něj dosavadní zákony nepokrývají náboženskou diskriminaci. „Jestliže jsou nenávistné projevy a nenávistné činy namířeny na něčí náboženství nebo jsou důvody diskriminace jiné než rasové, potom je ve skutečnosti zákon nepokrývá a v tu chvíli se nejedná o urážku,” řekl pro RNZ.

Reklama

Související témata:

Doporučované