Hlavní obsah

Sdružení pro internetový rozvoj kritizuje novou službu FlashNews

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Profesní Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR), jehož členy jsou média či reklamní agentury, se vymezilo proti chování provozovatele nové mediální platformy FlashNews, do které patří weby a aplikace flashnews.com a flashsport.cz.

Článek

SPIR to uvedl v dnešním stanovisku. Podle sdružení platforma nedovoleně přebírá autorský obsah, vytvořený mediálními domy, včetně neoprávněného vytěžování jejich databáze. Zástupci platformy FlashNews její vznik a existenci hájí.

„Webové stránky flashnews.com a flashsport.cz a tomu odpovídající aplikace bez souhlasu vydavatelů přebírají jejich obsah v takové míře, která vydavatele zásadně poškozuje - přebírán je titulek, perex, fotografie i loga vydavatelů, což představuje protiprávní a neoprávněný zásah do práv duševního vlastnictví. Toto zcizování obsahu vydavatelů způsobuje, že na obsahu vydavatelů neoprávněně a bez jejich souhlasu profituje provozovatel webů flashnews.com a flashsport.cz,“ uvedlo dnes sdružení.

Toto jednání podle něj může naplňovat znaky nekalé soutěže a parazitování na pověsti poškozovaných vydavatelů. „Vydavatelé tak přicházejí o své čtenáře, o návštěvnost a tím i o příjmy ze zobrazené reklamy, která financuje tvorbu kvalitního obsahu. Nadto je v případě, že chce návštěvník webů personalizovaný obsah, vyzván k přihlášení, čímž provozovatel webů flashnews.com a flashsport.cz na nedovoleně převzatém obsahu získává registrované uživatele,“ napsal dnes SPIR.

Vydavatelé jako Czech News Center, Economia, FTV Prima, Mafra, Seznam.cz či Vltava Labe Media podle něj už s provozovatelem stránek flashnews.com a flashsport.cz, společností Livesport News, jednali a vyzvali ho k ukončení nedovoleného přebírání obsahu. „SPIR prostřednictvím své komise samoregulace obsahu na internetu rovněž zaslal společnosti Livesport News výzvu, aby své jednání, které je mimo jiné i v rozporu s etickým kodexem přebírání zpráv na internetu, ukončila a uvedla v soulad se zákonem. Pokud nedojde k urychlené nápravě, SPIR zváží další právní kroky,“ dodalo sdružení.

„Fungování FlashNews se v úrovni legislativy nijak neodlišuje od zavedených služeb, které fungují po celém světě i v ČR mnoho let. Zobrazujeme vždy jen krátké úryvky textů. Celé si musí uživatel vždy zobrazit na původním webu. Že situace není černobílá, dokazují desítky webů, které naši platformu kontaktovaly a aktivně v ní chtějí být zařazeny,“ řekl dnes šéf ČTK produktu Livesport News Filip Horký.

Zakladatelé projektu uvádějí, že ve FlashNews si uživatelé mohou vybrat až z 10 000 různých zdrojů, které se jim následně zobrazují. Mezi tyto zdroje nepatří jen tradiční média, také sociální síť Twitter nebo obecní vývěsky měst a obcí. Společnost dnes k záležitosti zaslala také komentář odborníka na autorské právo Michala Nulíčka, který činnost FlashNews hájí. Podle něj je veškerý obsah platformy zobrazován v souladu s právními předpisy a autorským zákonem.

„Ne každý obsah, který je na internetu dostupný, je totiž autorsky chráněný, přičemž i autorsky chráněný obsah lze za určitých podmínek užívat bez souhlasu držitele práv. Aby byl úryvek textu chráněn, musí vyjadřovat určitou originalitu, tedy autorův tvůrčí vklad. Toto často titulky článků v délce několika slov, které pouze oznamují hlavní obsah zprávy, nesplňují,“ uvedl Nulíček.

Sdružení pro internetový rozvoj v České republice má v současnosti 35 členů. Provozuje mimo jiné výzkum návštěvnosti a sociodemografického profilu návštěvníků internetu NetMonitor, realizuje projekt monitoringu internetové reklamy AdMonitoring a analýzy zásahu reklamních kampaní AdAudit. Členy sdružení jsou mimo jiné vydavatelské domy Czech News Center, Economia, Mafra, Seznam.cz, Vltava Labe Media, FTV Prima či agentura ČTK.

Související témata:

Doporučované