Hlavní obsah

Britské děti jako pokusní králíci. Po účasti ve výzkumu většina zemřela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zpravodajský web BBC nahlédl do dokumentů, které odhalují nebezpečné lékařské pokusy z minulého století. Dětem během nich podávali infikované krevní produkty, což často zapříčinilo jejich smrt.

Článek

Ve Velké Británii probíhá veřejné vyšetřování skandálu ze 70. a 80. let 20. století, jehož závěrečná zpráva spatří světlo světa v květnu.

Ze židle tehdejší události zvedají nejednoho Brita, jelikož se týkají nebezpečných klinických testů, ve kterých „lékaři upřednostňovali výzkumné cíle před potřebami pacientů“.

Pokusů, které trvaly více než 15 let, se účastnily stovky lidí a většina z nich se nakazila žloutenkou typu C a virem HIV. Jejich součástí ovšem nebyli pouze dospělí, nýbrž i děti s poruchami srážlivosti krve, přestože jejich rodiny často nedaly souhlas k jejich účasti.

Většina těchto dětí je dnes po smrti.

Jádro problému je vcelku prosté: dokumenty, do kterých měli možnost nahlédnout novináři BBC, ukazují, že lékaři v hemofilických centrech po celé zemi používali specifické krevní produkty, i když bylo všeobecně známo, že jsou pravděpodobně kontaminované.

Ve Spojeném království jich v dané době nebyl dostatek, byly proto dováženy ze Spojených států. Tam je ale poskytovali vysoce rizikoví dárci jako vězni nebo narkomani, u kterých se vyskytovaly potenciálně smrtelné viry.

Jedním z dětí, které byly součástí britského výzkumu, je dnes 42letý Luke O'Shea-Phillips. Trpí poruchou srážlivosti krve, což znamená, že má modřiny a krvácí snadněji než ostatní. V roce 1985 mu - coby tříletému - kvůli malému zranění zřejmě záměrně podali infikovaný krevní produkt, aby mohl být zařazen do klinické studie.

Z léčby v nemocnici Middlesex v centru Londýna si tak nakonec odnesl hepatitidu C. Přestože se o ní lékaři dozvěděli už v roce 1993, tajili mu její přítomnost další čtyři roky. Mlčením se přitom v takovém případě zvyšuje riziko úmrtí.

„Byl jsem pokusným králíkem v klinických studiích, které mě mohly zabít,“ řekl Luke BBC. „Nedá se to vysvětlit jinak - moje léčba byla změněna, abych mohl být zařazen do klinických studií. Tato změna léků mi přivodila smrtelné onemocnění - hepatitidu typu C -, a přesto o tom moje matka ani nebyla informována.“

Velká Británie a kouření

Britská vláda se vydala do boje za budoucí generace bez tabáku. Přísný protikuřácký zákon prošel první zkouškou v parlamentu, zazněla ale i tvrdá kritika o přílišném zasahování do svobod občanů. Jak moc je překvapivé, že s podobnými plány přišel konzervativní kabinet v čele s premiérem Rishim Sunakem? A nehrozí, že mu rebelie ve straně politicky zlomí vaz?

Doktoři, kteří v Lukeově příběhu hrají roli (Samuel Machin a Peter Kernoff), již nežijí. Machin ovšem ještě před svou smrtí vypověděl, že Luke byl do studie přijat. Popřel nicméně, že by se tak stalo bez vědomí jeho matky. Ta jeho tvrzení popírá.

Dvojice lékařů spjatých s Lukeovým onemocněním nicméně není jedinou, která byla součástí nebezpečných praktik. Například profesor Edward Tuddenham, který byl ve stejné době lékařem, pro BBC potvrdil, že během klinických studií v 80. letech etické standardy dodržovány nebyly.

Z dokumentů, do kterých britští novináři nahlédli, vyplývá, že jde o opravdu rozsáhlý problém, který vyvolává širší obavy. Podle profesorky Emmy Caveové z Durhamské univerzity by pacient měl vždy dostat nejlepší možnou léčbu a vždy by měl dát informovaný souhlas. Pokud by k tomu nedošlo, na studii se bude v běžné praxi pohlížet jako na velmi problematickou.

Reklama

Doporučované