Hlavní obsah

Europoslanec Hlaváček se snaží na poslední chvíli zastavit obchodní dohodu s Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Martin Hlaváček (v popředí) na archivním snímku z roku 2012, kdy působil coby náměstek ministra zemědělství. Ilustrační fotografie

Reklama

Český europoslanec a spojenec bývalého premiéra Andreje Babiše Martin Hlaváček podle serveru Politico podnikl krok, který by mohl ochromit evropskou dohodu o volném obchodu s Ukrajinou.

Článek

Europoslanec Martin Hlaváček (ANO) podal na poslední chvíli pozměňovací návrhy, jimiž chce zamezit prodloužení přístupu ukrajinských zemědělských výrobků na evropský trh. Vyplývá to z e-mailů, které získal server Politico.

Tento krok přichází před plenárním hlasováním ve Štrasburku, které se uskuteční příští úterý. Při tomto jednání měli europoslanci prodloužit dosavadní dohodu o volném obchodu s Ukrajinou ve zrychleném řízení. Nově předloženými pozměňovacími návrhy na zpřísnění se bude europarlament muset opětovně zabývat.

Pokud by Hlaváček z liberální skupiny Renew získal dostatečnou podporu, došlo by k zastavení procesu. Evropský parlament se totiž brzy odebere do prázdninového režimu před červnovými volbami. A právě v té době současný přístup Ukrajiny na evropský trh skončí.

„Jednání vedená evropskými institucemi nepřinesla uspokojivé výsledky pro farmáře EU,“ napsal Hlaváček v e-mailu. Dále argumentoval, že by jeho pozměňovací návrhy byly pro Ukrajinu výhodné a zároveň by pomohly zabránit zvyšování cen komodit v zemích Evropské unie.

Hlaváčkovy pozměňovací návrhy se u kolegů z poslanecké skupiny Renew nesetkaly s pochopením. „Pokud by pozměňovací návrhy prošly, došlo by k obnovení předválečných tarifů,“ napsala v e-mailu švédská poslankyně za stranu Renew Karin Karlsbrová. „To by byl jasný signál z Evropského parlamentu, že EU již nestojí na straně Ukrajiny, což by byla výhra pro Putina,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované