Hlavní obsah

Nizozemský úřad na ochranu údajů doporučil vládě, aby přestala používat Facebook

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: rafapress, Shutterstock.com

Sociální sít Facebook

Reklama

Podle nizozemského úřadu na ochranu osobních údajů by bylo lepší, kdyby tamní vláda přestala používat stránky na síti Facebook a vrátila se na ně pouze v případě, že Facebook bude otevřenější ohledně zpracování dat.

Článek

Nizozemský úřad na ochranu osobních údajů AP doporučil nizozemské vládě a jejím podřízeným orgánům, aby přestaly používat sociální síť Facebook. Podle úřadu totiž není jasné, co se děje s osobními údaji lidí, kteří vládní stránky na Facebooku navštíví, napsal dnes server stanice NOS.

Státní tajemnice pro digitalizaci Alexandra van Huffelenová loni v říjnu v dopise poslancům uvedla, že mateřská společnost Facebooku Meta není ochotna upravit zpracování dat lidí, kteří přijdou do kontaktu s vládní stránkou. Obrátila se proto o radu na úřad AP, který teď ministerstvu vnitra odpověděl.

Podle úřadu by bylo lepší, aby centrální vláda přestala používat stránky na Facebooku a vrátila se na ně pouze v případě, že budou přijata příslušná opatření a Facebook bude otevřenější ohledně zpracování dat. Také není jasné, co se děje s osobními údaji lidí, kteří vládní stránky na Facebooku navštíví.

„Chci, aby nám společnost Meta co nejdříve, nejpozději do letních prázdnin, objasnila, jak bude řešit naše obavy. V opačném případě budeme nuceni ukončit naše aktivity na stránkách Facebooku,“ uvedla van Huffelenová.

Nizozemská vláda má interní směrnici zakazující jí spolupracovat se subjekty, které nedostatečně chrání soukromí. Zatímco do 20. října ministerstvo vnitra zveřejňovalo týdně na svém facebookovém profilu několik příspěvků, od té doby se neobjevil ani jediný, poznamenává NOS.

Reklama

Související témata:

Doporučované