Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník v Kábulu zabil nejméně 35 lidí, více než 40 zranil

V Kábulu se odpálil atentátník v automobiluVideo: Reuters

 

Reklama

Automobil napěchovaný trhavinami narazil do autobusu převážejícího zaměstnance ministerstva důlního průmyslu. Podle některých zdrojů atentátník cílil na člena parlamentu.

Článek

Nejméně 35 mrtvých si vyžádal útok sebevražedného atentátníka v pondělí ráno v Kábulu. Více než dalších 40 lidí je zraněno. Oznámil to mluvčí afghánského ministerstva vnitra. Automobil napěchovaný trhavinami podle něj narazil do autobusu převážejícího zaměstnance ministerstva důlního průmyslu. Exploze otřásla převážně šíitskou západní částí metropole. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Čtvrť, v níž byl atentát spáchán, obývají převážně šíitští Hazárové. Podle agentury AP tam žijí i někteří prominentní politici, například hazárský vůdce a člen parlamentu Muhammad Muhakík. Terčem atentátu byla podle některých zdrojů právě Muhakíkova rezidence, podle jiných autobus s ministerskými úředníky. „Vůz explodoval před prvním kontrolním stanovištěm u rezidence pana Muhakíka," řekl agentuře AFP mluvčí tohoto politika. Mezi mrtvými jsou podle něj členové ostrahy i civilisté. Mluvčí ministerstva vnitra i někteří svědkové ale tvrdí, že cílem byl mikrobus se zaměstnanci ministerstva důlního průmyslu.

Západní část afghánské metropole se stala už v minulosti terčem několika útoků včetně sebevražedného atentátu, při kterém v červnu přišel o život významný šíitský duchovní.

Afghánistán od odchodu většiny zahraničních bojových jednotek v roce 2014 čelí mnoha politickým a bezpečnostním problémům. Prezident Ašraf Ghaní se potýká se stále častějšími povstaleckými útoky hnutí Tálibán a s novou teroristickou skupinou, která je spřízněna s organizací Islámský stát (IS).

V Afghánistánu zemřelo od začátku roku na 1600 lidíVideo: AP, Reuters, Ruptly

Reklama

Doporučované